ČR se připojila k iniciativě WHO za bezpečnější péči o pacienty

24. 6. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Česko se podpisem ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) oficiálně připojilo k iniciativě Světové zdravotnické organizace (WHO) za bezpečnější péči o pacienty a omezení infekcí spojených se zdravotní péčí.


Stalo se 124. zemí, které podpořily prohlášení WHO Čistá péče je bezpečnější. Novinářům to řekl ministr.

V nemocnicích EU každý 20. pacient dostane v souvislosti s poskytováním péče infekci. Jednou z příčin je nesprávné a nedostatečné mytí rukou - personálu i pacientů. Zbytečné nákazy pak zvyšují náklady na léčbu. Podle průzkumu si před zaškolením správně mylo ruce 65 až 85 procent zdravotníků, po zaškolení si je správně myje 90 procent.

Ministerstvo vyhlašuje od loňska bezpečnostní cíle, mezi prvními pěti bylo právě zavedení optimálních postupů hygieny rukou při poskytování péče. Další cíle se zaměřily na bezpečnou identifikaci pacientů, bezpečnost při používání rizikových léčiv, prevenci záměny pacienta, výkonu či strany při operaci a prevenci pádů pacientů.

„Na období červen 2011 až duben 2012 vyhlašuje ministerstvo dva nové resortní bezpečnostní cíle. Patří mezi ně bezpečná komunikace mezi zdravotníky a bezpečné předávání pacientů mezi zdravotnickými pracovišti,“ řekl dnes Heger poté, co prohlášení WHO před novináři podepsal.

Ministerstvo prosazuje standardy praxe a chování, kterými klesnou rizika poškození pacientů. Stoupá tím jejich bezpečí, klesají ekonomické náklady a ochráněni jsou před soudními spory kvůli poškození i zdravotníci, kteří formalizované postupy dodržují.

Bezpečnostní cíle jsou závazné pro státní nemocnice a doporučené pro všechna ostatní zařízení, nemocnice i ambulance. V nemocnicích se osvědčily k identifikaci pacientů bezpečnostní náramky se jménem nebo kódem pacienta. Nemocnice si vytvářejí seznamy rizikových léčiv, kde by záměna mohla ohrozit pacienta, na seznamu je například heparin, kterým vraždil jeden ze zdravotníků v havlíčkobrodské nemocnici.

K prevenci záměny pacienta, výkonu a strany při operaci mají nemocnice protokoly, podle kterých kontrolují, zda pacient připravený k operaci je ten, kdo má být operován, a zda souhlasí i další údaje o něm. Prevence pádů je spíše v chronické péči, jde o to zamezit jim, a pokud se stanou, evidovat je a zavést opatření, aby se pády neopakovaly.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?