ČRo 1 - Radiožurnál: Rozhovor s prezidentem ČLnK Lubomírem Chudobou

2. 10. 2013 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Marihuana jako lék je u nás legální přesně půl roku. Pacienti v lékárnách ale stále nenajdou. Žádná firma totiž nemá povolení k dovozu léčebného konopí. Ti, kteří mají třeba roztroušenou sklerózu se také bojí, že konopí v lékárně bude drahé. Za povolených 30 gramů měsíčně by mohli platit až 6 tisíc korun.


Ministerstvo zdravotnictví se hájí, že cena klesne příští rok. Až se začne marihuana v Česku legálně pěstovat.

Martin PLÍŠEK, náměstek MZ: Můj odhad je, že se tak může stát až v průběhu příštího roku, kdy mohou firmy získat licenci od Státního ústavu pro kontrolu léčiv na pěstování léčebného konopí na českém území.

Jiří CHUM, moderátor: Řekl nám náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek z TOP 09. Teď se na problematiku podíváme s prezidentem České lékárnické komory Lubomírem Chudobou, který je hostem Ranního interview, dobrý den. Máte také obavy, že ta cena pro pacienty bude v lékárnách vysoká?

Lubomír CHUDOBA, prezident České lékárnické komory: Samozřejmě, my jsme na to upozorňovali už od samého počátku, když byl připravován zákon a následně vyhlášky. My jsme říkali, že je nutné, aby alespoň pro vybrané skupiny pacientů byla stanovena úhrada pro tyto přípravky, jinak o to nebude zájem

Jiří CHUM, moderátor: Má to smysl?

Lubomír CHUDOBA, prezident České lékárnické komory: Určitě to má smysl, protože lékaři a řada lékařských odborných společností po této možnosti volá, když se podíváte do vyhlášky, kde jsou specifikovány indikace a potom tedy lékaři, kteří mohou léčebné konopí předepisovat, tak skutečně vidíte, že to smysl v řadě případů mít bude.

Jiří CHUM, moderátor: Ministerstvo říkalo, že už v září by marihuana v lékárnách mohla být a zase nic. Proč se to podle vás tolik protahuje?

Lubomír CHUDOBA, prezident České lékárnické komory: Protože ten proces je za prvé náročný a za druhý já mám opravdu pocit, že spíš se chce než nechce, takže přesně se opakuje ten scénář, na který jsme upozornili od počátku, kdy tedy pokud od toho dají ruce pryč zdravotní pojišťovny, tak samozřejmě i ti výrobci, dovozci mají úplně jiné představy a nespoléhají na to a neinvestují tolik energie a času tak rychle, aby ten přípravek uvedli na trh v České republice.

Jiří CHUM, moderátor: Bude pak konopí dostupné v každé lékárně nebo jenom ve vybraných?

Lubomír CHUDOBA, prezident České lékárnické komory: Tak může být dostupné v každé, ale pokud nebude zájem a ten zájem podle mého názoru vzhledem k té ceně a vzhledem k tomu, že nebude hrazeno ze strany zdravotních pojišťoven, tak ten zájem bude mizivý, takže lékárna samozřejmě, pokud některý pacient bude mít zájem, tak ho objedná a že by to lékárny plošně držely v žádném případě to se nedomnívám.

Jiří CHUM, moderátor: Myslíte si, že zdravotní pojišťovny by přehodnotily nebo mohly přehodnotit v budoucnu svůj postoj?

Lubomír CHUDOBA, prezident České lékárnické komory: Přiznám se, že mě trošku, musel jsem se pousmát, když jsem slyšel sdělení jednoho ředitele zdravotní pojišťovny, že počkáme rok, co to udělá a pak se rozhodneme. Za ten rok se nestane vůbec nic ani když to konopí bude dostupné v lékárnách. My jsme říkali od počátku, pojďme si v rámci celého původního projektu specifikovat skupinu pacientů, pojďme si specifikovat i jejich počet těch pacientů, kteří na to budou mít nárok z úhrady a potom si to vyhodnoťme, jak je to účinné samozřejmě ve spolupráci s lékaři. Nic z toho se nestalo, na ničem takovém zdravotní pojišťovny nemají zájem, takže jsme prostě tam, kde jsme.

Jiří CHUM, moderátor: Takže zdravotní pojišťovny takové odhady, aby si mohly propočítat, zda se jim to vyplatí, nemají?

Lubomír CHUDOBA, prezident České lékárnické komory: Nemohou mít z ničeho, vůbec neviděl jsem nic, to jsou jen obecně opakované fráze, že je to jen doplňková léčba a podobně, na druhé straně tady stojí řada českých lékařů, kapacit, pro kteří tvrdí a já jim věřím na základě studií, že prostě v řadě případů a to jsou indikace nejvážnější, to jsou pacienti, kteří jsou onkologičtí, to jsou pacienti s roztroušenou sklerózou, prostě kteří by to určitě tento přípravek uvítali, pomohl by jim. Na druhé straně se určitě tím pádem, pokud bude moci být nasazen, tak se ušetří zase za jiné léky, které v tuto chvíli tito lidé pobírají.

Jiří CHUM, moderátor: Léčebné konopí pak bude, bude-li, jen pro dospělé a bude pouze na elektronický recept, není to také komplikace?

Lubomír CHUDOBA, prezident České lékárnické komory: Určitým způsobem ano, ale zase tady trošku chápu to, že opravdu ta bezpečnost musí být maximální, proto byl vytvořen nebo měl by být vytvořen centrální registr lékařů, proto tedy pouze přes elektronický recept. Samozřejmě jsou i vymezené specializace lékařů, kteří mohou nebo budou moci předepisovat přípravky s léčebným konopím, takže tady to trošku bude jako opodstatněné, na druhé straně, pokud do této doby není ten registr připraven ze strany státního ústavu pro kontrolu léčiv, tak si myslím, že i časově to tam bylo trošku zanedbáno.

Jiří CHUM, moderátor: Ještě prosím krátkou reakci, konopí už nabízejí takzvané konopné lékárny, ovšem nejde o lék, a vám existence těchto lékáren vadí, řekněte proč?

Lubomír CHUDOBA, prezident České lékárnické komory: Tady ty přípravky z technického konopí ve formě mastiček či čehokoliv jiného se nabízejí dlouhá léta. To není nic nového, takže my jsme je upozornili na to, že pokud se nějaká prodejna začne nazývat konopná lékárna, pokud aspoň obrázku, co jsem měl možnosti vidět, tam vystupují v bílých pláštích, oficiálně to tam vypadá jako v lékárně, prostě snaží se připodobnit zdravotnickému zařízení, my jsme chtěli upozornit veřejnost, že prostě to nejedná se o žádný druh lékárny. Ptali se mě na to už i lékaři a pacienti, takže proto jsme vydali tiskovou zprávu, kde prostě říkáme, pokud skutečně se zajímáte o zdravotní stav, chcete mít i v této oblasti nějakou radu, běžte do lékárny, případně za lékařem, ale určitě se to nedozvíte od takzvaného prodavače.

Jiří CHUM, moderátor: Proto se vás ptáme i my. Prezident České lékárenské komory Lubomír Chudoba, hostem Ranního interview, na shledanou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?