ČRo 1: Škrty v lůžkové péči

12. 11. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví a zdravotní pojišťovny chystají od nového roku škrty v systému lůžkové péče. V plánu je zrušení 6 tisíc lůžek a několika nemocnic. Úspory se mají dotknout i řady zařízení v Jihomoravském kraji, včetně nemocnic v Břeclavi, Znojmě nebo Kyjově. Právě ty ale mají být zároveň součástí takzvané páteřní sítě krajského zdravotnictví.


Stojí to v memorandu, které podepsali ministr Leoš Heger a jihomoravský hejtman Michal Hašek. Jak tady tahle koncepční dohoda zapadá do těch chystaných úsporných kroků? Na to se zeptám ministerského náměstka Petra Noska. Dobrý večer.

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Dobrý večer.

Petr DUDEK, moderátor

Pane náměstku, je to mylný dojem, že zmíněné nemocnice možná vycházejí z toho Memoranda dnešního lépe než z toho původního plánu na restrukturalizaci lůžkové sítě, že by se jich tedy, jinými slovy, škrty nemusely dotknout do takové míry, jak se předpokládalo a počítalo?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Já si myslím, že ta situace je v podstatě stále stejná, došlo pouze k posunu v té věci, že sedl k jednomu stolu zřizovatel nařízení a zdravotní pojišťovny, vyjasnily si tu situaci, kdy skutečně nemocnice, které jste citoval, jsou nemocnicemi, které i zdravotní pojišťovny jí vnímají jako páteřní a do té /nesrozumitelné/ situace se dostaly víceméně díky tomu, že nebyly až tak úplně ochotny jednat o tom, že i jich se musí do určité míry nějaká restrukturalizace dotknout, protože vlastně i tam jsou oddělení, některá nejsou plně, plně využita, takže ta dohoda dneska spočívá v tom, že jak zřizovatel, tak zdravotní pojišťovny deklarují zájem na tom, aby ty nemocnice byly zachovány, to znamená, že zákon /nesrozumitelné/ dlouhodobá nová smlouva a zároveň obě strany deklarovaly, že v těch bodech, kde nemohou dojít ke shodě zdravotní pojišťovny a nemocnice, tak tam o tu dohodu bude usilovat /nesrozumitelné/ všichni, a to včetně zřizovatele.

Petr DUDEK, moderátor

Můžete jednoduše objasnit, co znamená termín páteřní síť krajských nemocnic pro provozovatele a taky pro pacienty?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

To by možná byla lépe otázka na představitele Jihomoravského kraje, v každém případě Jihomoravský kraj přistoupil vlastně k tomu pojetí té své odpovědnosti za dostupnost zdravotní péče vůči občanům Jihomoravského kraje tak, že vlastně si vytvořil sám určitou koncepci, která je skutečně založena na těch základních nemocnicích tak, jak byly jmenovány, je asi určitou, určitým nedostatkem, že takovéto páteřní sítě nejsou definovaný, možná i nějakou legislativní normou, ale k tomu zatím se nedospělo k žádné dohodě, takže Jihomoravský kraj si definoval určitým způsobem páteřní síť, která dává ten výhled všem těm poskytovatelům v tom budoucnu, to znamená tam, kde definuje kraj, že vidí jako páteřní tu nemocnici, tak určitě má před sebou tu dlouhodobější perspektivu.

Petr DUDEK, moderátor

A víte něco o tom, jakou podobu mají nebo budou mít ony páteřní sítě nemocnic v dalších regionech?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

To zatím nevíme, my vnímáme i tento krok, Jihomoravského kraje jako určitý pilotní, který by mohl vést další kraje ke stejnému postupu, to znamená, z pohledu na tu situaci z toho celokrajského jaksi vzhledu, s tím, že určitě ten kraj z hlediska toho regionálního pojetí a znalostí, tak určitě ví, kde, jak, který subjekt je žádán z hlediska dostupnosti a potřeby poskytovat zdravotní péči. A mělo by to být tedy určitý návod, jak by mohly postupovat další kraje a byly schopny tímto způsobem vystoupit z té patové situace, kterou například rozpoutává Asociace českých a moravských nemocnic.

Petr DUDEK, moderátor

Tolik náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Děkuji vám za váš čas.

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Na shledanou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?