ČRo 1: Smlouvy nemocnic s pojišťovnami

26. 10. 2012 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Přepis včerejšího rozhlasového komentovaného souhrnu na ČRo1 - Radiožurnál Stalo se dnes. Hostem byl náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.


Tomáš PAVLÍČEK, moderátor

Schyluje se ve zdravotnictví ke střetu, který může ohrozit i klienty? Krizový štáb nemocnic, odborů a pacientům doporučil špitálům, aby neuzavíraly krátkodobé smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Jedinou přijatelnou variantou je údajně smlouva na 5 let v dosavadním rozsahu.

Podle mluvčího krizového štábu, předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy nemá smysl smlouva na půl roku nebo na rok, protože špitály nebudou mít jistotu další existence. Naším hostem je náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek, dobrý den.

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Dobrý večer.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor

Jak na tu výzvu reagujete? Rozumíte nemocnicím, že se obávají, o svoji existenci, o to provizorium?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Tak, rozhodně tomu můžu rozumět. Nicméně, na druhou stranu tentýž krizový štáb splašil obyvatelstvo s tím, že například nařízení vlády o časové dostupnosti použijí pojišťovny k tomu a vlastně zavřou většinu nemocnic. Dneska se ukazuje, že právě to nařízení, které funguje od 1.1. příštího roku bude tím nástrojem, který vlastně definuje ty podmínky, na kterých naopak zdravotní pojišťovny musí péči zajistit logicky, musí nabídnout i smlouvy nemocnicím tak, aby byla zajištěna péče pro jejich pojištěnce.

Takže, já v každém případě vnímám spíš tu poziční hru ve smyslu toho, že tu je tlak i na to, jak bude postavena vyhláška a v žádném případě bych nepřepouštěl možnost ohrožení a nedostupnost zdravotní péče pro občany našeho státu.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor

No, on nový rok je ještě před námi a štáb ve svém dopise uvádí, že je nereálné, aby pojišťovny vyjednaly za dva měsíce nejméně 1300 smluv se 189 nemocnicemi. Podle vás se to dá stihnout?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Tak, já si myslím, že to je teď dělání z komára velblouda. Rámcové smlouvy jsou platné, jsou ve vyhlášce, takže není v podstatě příliš o čem vyjednávat. O čem bude možné vyjednávat, to je ten rozsah a obsah poskytované péče a tam pojišťovny v rámci memoranda, které /nesrozumitelné/ zdravotnictví, mají poměrně jasný rámec, jak se mají pohybovat. Takže, já to v každém případě vidím jako reálné. Otázka samozřejmě je, jaká bude vůle i té druhé strany se dohodnout.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor

Jak může třeba do celého sporu zasáhnout ministerstvo? Vyjdete požadavkům krizového štábu vstříc?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Ministerstvo učinilo ten krok, který mělo možnost učinit, to znamená snažilo se definovat podmínky, jak mají postupovat zdravotní pojišťovny tak, aby nedocházelo k tomu, že situace bude využita ke klasické věci, a to je přetahování pojišťovny pojišťovnami. Jinak ten stávající rámec je skutečně dán tím, že zdravotní pojišťovny zjišťují dostupnost péče, pokud by se to povedlo, jsou poměrně velkým rizikem, a to výše pokuty 10 milionů korun, takže my předpokládáme, že tak, jak vydaly pojišťovny tiskové prohlášení v minulém týdnu myslím, to znamená, že v podstatě seznamy poskytovatelů, jaká smlouva bude nabídnuta, tak smlouvy, že budou realizovány do konce listopadu, tak ten příslib platí a nevidím důvod znepokojovat se.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor

Pojišťovny slíbily dát do konce října seznam nemocnic, kterým dají smlouvu na pět let, ostatním dají půl roku až rok a budou s nimi jednat o podmínkách nové, ale na jakém základě to bude jednání? Co se mezitím bude dít během toho půlroku a roku? To jim řeknou, že se zavřou celé nemocnice nebo která jejich oddělení?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Já myslím, že asi prvně, co /nesrozumitelné/ stát, to je to, že určitě se ukáže dohoda zaznamenaná, počet zařízení, ve kterých došlo k dohodě o tom, jaký bude obsah poskytované péče, bude určitě nemalý. Můj osobní odhad, to je nějakých 70, 80 procent. Pak budou případy, kde se neshodla zdravotnická zařízení s pojišťovnami na tom rozsahu péče. Tam je asi na místě skutečně ten krátkodobější kontrakt, například na dobu jednoho nebo případně dvou let, kde se musí ověřit ty údaje, které si navzájem strany předhazují, to znamená, zda skutečně to zajištění péče z hlediska toho odborného personálu, techniky je v pořádku, zda skutečně dochází k tomu, že jsou plněny parametry kvality ve smyslu erudice, to znamená, že je tady prostor, aby se zdravotní pojišťovna i s konkrétní nemocnicí podívala na tu strukturu rozsah poskytované péče a dospěli v případě k závěru takovému, který v podstatě bude pro obě strany přijatelný.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor

Náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek, děkujeme, na slyšenou.

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Na shledanou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?