ČRo Plus: Hrozící vymírání české společnosti

12. 9. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ondřej Konrád, moderátor: Statistikové varují před hrozícím vymíráním české společnosti a to už delší dobu. Lída Rakušanová vysvětluje, proč to není překvapivé. (needitovaný přepis pořadu)


Lída RAKUŠANOVÁ, redaktorka

Pololetní statistiky, ze kterých plyne, že České republice ubývá obyvatel, protože jich umírá víc, než se narodí dětí, se opakují už řadu let. Takže naopak překvapí, když statistici tu a tam zjistí opak. Popřípadě jako pozitivní zprávu prezentují, že se pokles počtu obyvatel zpomalil. Obvykle se pak v těsném závěsu začne v médiích diskutovat, jak společnost stárne a neumí se s tím vyrovnat. A jak to v budoucnu bude čím dál horší. Faktem v každém případě je, že v České republice není seniorům vskutku co závidět. Ovšem vůbec ne proto, že mají nízké důchody. Tenhle osud s nimi sdílí většina důchodců v Evropě, včetně její západní části.

Co se ale liší, a to dost zásadně, je přístup společnosti k seniorům. Na starší lidi jsou ti mladší prostě ve světě zvyklí. Setkávají se s nimi nejen v zaměstnání, ale běžně i ve veřejném prostoru. Vidí je například v televizních zprávách jako komentátory a moderátory, jako kompetentní analytiky, prostě jako lidi, kteří mají co říct. Degradovat seniory jen do role komparsu při zprávách o tom, jak je na zdravotnictví málo peněz, protože společnost stárne, nebo kolik obce vynakládají na stavby domovů důchodců, by nikoho nenapadlo.
Tady naopak nikomu nepřijde divné, když zaměstnavatelé už odmítají i lidi nad padesát. Natož, aby se diskutovalo o tak výmluvném ukazateli, jako je ten, že se u každého pátého seniora, který zemře s diagnózou demence, nenajdou na mozku žádné odpovídající příznaky organických změn.

Převažující názor ve společnosti prostě je, že staří patří do starého železa. A senioři, místo aby šli na barikády, se tomu podřizují. Včetně té demence! Jenže zrovna tak diskreditující je tady i většinový přístup k rodinám s více dětmi. Takřka automaticky se nad nimi vznáší podezření, že s nimi není něco v pořádku, když mají tolik dětí. Že je asi nemohou všechny řádně uživit a vychovat. Protože mít víc než dvě děti přece není normální.

Ještě markantnější to je, jde-li o Romy. Jak zakořeněné zdejší předsudky jsou, to teď zakouší manželé Giňovi se svými zázračnými paterčaty. Nic jim není platné, že sice dostali obecní byt, ale platí za něj nájem 17 tiís. Že otec vstává ve tři ráno, aby to stihnul do práce. Že se maminka o své děti vzorně stará. Diskutéři na internetu mají jasno: paterčata si Giňovi pořídili kvůli dávkám! Ano, zdejší společnost stárne a neumí se s tím vyrovnat. Neumí se ale očividně vyrovnat ani s tím, kolik se komu narodí dětí. Nemá se co divit, že vymírá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?