ČRo: Problémy fakultních nemocnic

5. 8. 2014 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Brněnská fakultní nemocnice u svaté Anny propustila kvůli finančním problémům 60 zaměstnanců. Do velkých potíží se dostala už vloni. S víc než miliardovým dluhem se jedná o nejzadluženější zdravotnické zařízení v zemi.


Vláda pro ni odsouhlasila jednorázovou pomoc ve výši půl miliardy korun. Ani tato částka ale špatnou situaci plně neřeší. Nemocnice do konce roku propustí na 300 lidí, upřesňuje její ředitel Martin Pavlík.

Martin PAVLÍK, ředitel nemocnice: Chceme redukovat přibližně 10 % stavu, což při celkovém počtu přibližně 3 tisíce zaměstnanců může dosáhnout počtu 300 lidí. Plánovaná redukce našeho personálu se v žádném případě neprojeví na kvalitě péče poskytované.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Vysvětluje ředitel fakultní nemocnice u svaté Anny Martin Pavlík. A naše pozvání přijala předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková, dobrý den.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče: Dobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Co si myslíte o finanční podpoře ze státní rozpočtové rezervy pro zadlužené nemocnice? Protože kromě té brněnské jde taky o Nemocnici Na Bulovce v Praze.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče: Ta podpora ze strany státu je jednoznačně potřeba, protože úhradové vyhlášky z minulých let přivedly nemocnice do červených čísel. A potom různé restrukturalizace jsou jenom důsledkem nekoncepčních kroků, které byly ve zdravotnictví v minulých letech opakovaně vlastně podniknuté.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Nedoplácí tady ale celý zdravotnický systém na špatné hospodaření několika zdravotních ústavů? Není třeba na úkor pacientů jiných nemocnic, že právě zařízení fakultní dostávají tyto dotace? Není to na zamyšlení, jestli není třeba nejdřív změnit styl ekonomiky?

Dagmar ŽITNÍKOVÁ, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče: Není, protože to nejsou pouze fakultní nemocnice, které mají dluhy, ale je to většina nemocnic v České republice. Je pouze pár nemocnic, které mají skutečně vyrovnané hospodaření nebo hospodařily se ziskem. A ten systém, který tady v České republice je, je prostě různým způsobem zdeformovaný a je potřeba ho napravit celý. Není možné, aby jednotlivé nemocnice některé dostávaly víc na úhradách za poskytovanou péči, jiné míň na úhradách a to, co vlastně dneska ve fakultní nemocnici u svaté Anny nastává, to znamená vlastně v prvé řadě redukce personálu, je opravdu pouze důsledek nekoncepčních kroků, které ve zdravotnictví v minulých letech byly.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Takže to, že odejde na 300 lidí do konce roku, považujete taky za nezbytné.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče: Až tak úplně ne. My jsme se s panem ředitelem a s panem ministrem setkali. Sejdeme se konkrétně v září v nemocnici se zaměstnanci u svaté Anny. Každá ta výpověď je konzultována s odborovou organizací, která v té nemocnici působí. Každá vlastně ta výpověď nebo restrukturalizační změna je konzultována v současné době s vedoucími zdravotnickými pracovníky a jednoznačně se pan ředitel zavázal, že v žádném případě neuplatní personální vyhlášku ministerstva zdravotnictví, která zaručí pouze minimální počty zaměstnanců, ale že se bude dívat na kvalitu péče a na to, aby ti lidé byli schopni tu péči zvládnout, to znamená zdravotníci, ale i ostatní personál jinou práci.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Dodává předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková. Díky, na shledanou.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče: Na shledanou, děkuju.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Já vám taky. Vedle mě už sedí komentátor deníku Echo24 Petr Holub, dobrý den.

Petr HOLUB, komentátor, deník Echo24: Dobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Je pravda, Petře, že nemocnice u svaté Anny, tedy respektive že státu nezbylo nic jiného, než že nemocnici u svaté Anny a taky nemocnici Na Bulovce poslal skoro tedy víc než půl miliardy korun dohromady?

Petr HOLUB, komentátor, deník Echo24: Tak tam jde opravdu o to, že ty nemocnice jsou v tak špatném stavu, že by se mohly dostat do insolvence, takže státu nic jiného nezbývalo. Samozřejmě ve velkých potížích jsou i další fakultní nemocnice, kromě těch dvou, to znamená svaté Anny a Bulovky, je ve velkých problémech i pražská všeobecná fakultní nemocnice i druhá brněnská nemocnice v Bohunicích, a úplně bez problémů jsou vlastně jenom tři velké ústavy. Vyjmenuju, je to Motol, Plzeň a Hradec Králové, takže je pravda, co říkala paní předsedkyně Žitníková, že loni ta úhradová vyhláška udala problémy prakticky každému, protože byla velice nevýhodná, zvláště pro fakultní nemocnice.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: To je ten hlavní důvod, proč se dostávají do tak velkých dluhů, zvlášť některé fakultní nemocnice?

Petr HOLUB, komentátor, deník Echo24: To je vlastně, to prostředí, do kterého ty nemocnice byly vsazeny, a ono vlastně v těch těžkých dobách se ukazuje, která nemocnice funguje racionálně a která méně racionálně, takže samozřejmě do největších problémů se dostávají nemocnice, které fungují špatně a je dlouhodobě známo, že nemocnice u svaté Anny je opravdu vedena velice špatným způsobem. Do značné míry za to nemůže management té nemocnice, ale stát jako takový, protože před několika lety tam začlo fungovat ohromné výzkumné centrum, byla to investice kolem 4 miliard, říká se mu česky ICRC, je to spolupráce s americkou klinikou Mayo. Ta ohromná investice se musí nějakým způsobem vrátit, projevuje se na odpisech, takže je logické, že právě nemocnice u svaté Anny má ty ohromné dluhy. Ona většina těch dluhů totiž vychází z toho, že se předtím špatně investovalo, takže tady naprosto neúspěšný projekt, to je ten hlavní důvod. Pak je tady ještě jeden specifický důvod, slabiny nemocnice u svaté Anny, a to je to, že nemocnice u svaté Anny nikdy nešetřila na platech zaměstnanců. Zatímco jiné fakultní nemocnice to dělaly, tak tady se snažili vždycky ty platy držet co nejvýše, takže je jenom logické, že to potom končí, že peníze na mzdách se musejí někde ušetřit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Bude stačit ta pomoc státu pro nemocnici svaté Anny, půl miliardy, aby se dostala z toho nejhoršího?

Petr HOLUB, komentátor, deník Echo24: Tak ta skutečně stačí k tomu, aby se nemocnice nedostala do insolvence. Co bude dál, je velká otázka, protože vlastně teď platí úhradová vyhláška zase jiná než loni, ta by měla být vstřícnější pro fakultní nemocnice a zvláště nemocnice u svaté Anny by na ní měla podle těch předpokladů nejvíce vydělat. Ale co to udělá skutečně, to se dozvíme až za rok. My v tuto chvíli, respektive ne my, ale státní pokladna musí pokrývat největší dluhy, které vznikly v minulém roce, takže pokud by teď byla nemocnice u svaté Anny zčistajasna dobře vedena, tak by opravdu část těch svých dluhů mohla třeba během letošního roku odbourat nebo by alespoň letos hospodařila vyrovnaně. To určitá naděje existuje, ale pořád se neřeší ten nešťastný problém spolupráce s klinikou Mayo, která zatím nemá žádné ty výzkumné výsledky a provoz této kliniky, která …

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Stojí hodně peněz.

Petr HOLUB, komentátor, deník Echo24: Která vznikla uprostřed nemocnice u svaté Anny, stojí velké peníze.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Podotýká Petr Holub, komentátor deníku Echo24. Děkuji, na shledanou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?