ČRo Radiožurnál: Rozhovor s Helenou Kordačovou (SÚKL) o léčebném konopí

2. 4. 2014 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Jiří Chum (moderátor): Už rok platí zákon o využití konopí k léčebným účelům. Za celou tu dobu ale lékárny neprodaly jediný gram. Úřady pod vedením ministerstva zdravotnictví totiž nedokázaly vyřešit právní a administrativní stránky dovozu konopí. Zákon umožňuje i jeho pěstování přímo tady v ČR a to od letošního roku. (needitovaný přepis)


Jenže konopné léky k dostání nejsou. Kdy se vážně nemocní pacienti dočkají konopí na předpis? O tom teď budu v Ranním interview mluvit s Helenou Kordačovou ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv, dobrý den. Vy jste, paní Kordačová vedoucí oddělení státní agentury pro léčebné použití konopí, takže oblast konopí spadá přímo pod vás. Vysvětlete tedy, co je hlavní příčina, že si pacienti stále ještě nemohou konopí v lékárnách koupit?

Helena KORDAČOVÁ, Státní ústav pro kontrolu léčiv

Pane redaktore, ty příčiny jsou dvě. Jednak je to za prvé poměrně rezervovaný postoj lékařů k předepisování konopí a za druhé, že distributor, který konopí může dovést do České republiky od listopadu, čekal na poptávku, aby dovezl definované množství, přičemž pacienti čekali, až bude konopí v lékárnách a distributor čekal na to, až budou pacienti konopí chtít, takže momentálně je to tak, že v Nizozemí už je připravena dodávka konopí, která v České republice bude a tím pádem pacienti, kteří budou chtít si konopí v lékárnách vybrat na předpis a kterým jej lékař předepíše, to konopí budou opravdu už v nejbližších dnech moci dostat.

Jiří CHUM, moderátor

Znamená to, že připravíte i příslušné prováděcí vyhlášky, nebo už jsou hotové?

Helena KORDAČOVÁ, Státní ústav pro kontrolu léčiv

Prováděcí vyhláška k tomu konopí byla hotova v momentě, kdy ten zákon byl odsouhlasen, respektive kdy vstoupil v platnost, což je 1. 4. minulého roku a následně o 11 měsíců později vstoupila v platnost ustanovení, která se týkají pěstování. Ta měla odloženou účinnost o 11 měsíců.

Jiří CHUM, moderátor

Pokud to správně chápu, čeká se již pouze na dodávku léčebného konopí ze zahraničí. Jinak nebrání nic tomu, aby se v lékárnách začal vydávat těm, kteří si na předpis pro léčebné konopí přijdou.

Helena KORDAČOVÁ, Státní ústav pro kontrolu léčiv

Nyní je to opravdu tak, že se čeká na poslední administrativní věc, aby sem dovezl distributor konopí ze zahraničí a těm lékárnám, které je budou poptávat na základě poptávky pacientů, kteří dostanou od lékařů konopí předepsáno, můžou dodat.

Jiří CHUM, moderátor

Nicméně letos už se mělo konopí nejen dovážet, ale i pěstovat. Jak to tedy dopadne s pěstováním v České republice, proč to konopí není od nás?

Helena KORDAČOVÁ, Státní ústav pro kontrolu léčiv

To je právě to, pane redaktore, co jsem vám malinko v té minulé odpovědi zmínila.

Jiří CHUM, moderátor

Tak to rozveďte, prosím.

Helena KORDAČOVÁ, Státní ústav pro kontrolu léčiv

Ten zákon měl odloženou účinnost o 11 měsíců. Tedy pokud zákon je účinný od 1. 4. 2013 a přičteme si k tomu 1. den 12. měsíce, máme 1. 3. 2014.

Jiří CHUM, moderátor

Za ten měsíc to stihnout nešlo?

Helena KORDAČOVÁ, Státní ústav pro kontrolu léčiv

Za ten momentálně je už v režimu veřejných zakázek, předběžné oznámení o zakázce, předmětem zakázky je konopí pro léčebné použití. Hodnota veřejné zakázky je 4,2 miliony, je to ve věstníku veřejných zakázek a po tomto předběžném oznámení, kdy se jedná o nadlimitní veřejnou zakázku, musí povinně podle zákona o veřejných zakázkách běžet lhůta 30 dnů.

Jiří CHUM, moderátor

Výborně, jsme tedy na svém. Odhadovaná cena konopí se velmi různí podle toho, kdo se k tématu vyjadřuje. Váš úřad bude cenu do jisté míry regulovat. Tak jaký je váš odhad?

Helena KORDAČOVÁ, Státní ústav pro kontrolu léčiv

Pokud se jedná o přípravek, který není hrazený, tak Státní ústav pro kontrolu léčiv tu cenu nereguluje. My víme, kolik to konopí má cenu v zahraničí. Pokud se týká konopí pro léčebné použití, tak tam je diametrální rozdíl mezi cenou, kterou mohou eventuálně samopěstitelé dosáhnout doma a mezi cenou, která opravdu je pro to léčebné konopí. Je to z toho důvodu především, že to konopí pro léčebné použití musí projít řadou náročných testů na to, aby opravdu neobsahovalo žádné těžké kovy, pesticidy, plísně, spory, které by v konečném důsledku těm pacientům mohly spíš uškodit. Takže tady je důvod, proč ta cena je o něco vyšší a ta škála ceny pro pacienty kolísá v řádu o stovku korun, pokud se týká dovozu z Kanady, která konopí může vyvážet od 1. dubna, tam začal platit nový zákon, anebo z Nizozemí, odkud se to konopí momentálně i do České republiky dováží. V momentě, kdy my vyhlásíme veřejnou soutěž, tak po prvním kole, a to ukládá Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv opět zákon, budeme poptávat konopí pro léčebné použití v zemích, které je mohou vyvážet, takže v každém případě ten pacient dostane v České republice potom konopí za nejvhodnější cenu.

Jiří CHUM, moderátor

Podle vašich slov by tedy konopí v lékárnách pro léčebné účely mělo být k dispozici v nejbližších dnech. Vidíte to skutečně na dny, týdny, měsíce, buďme reální.

Helena KORDAČOVÁ, Státní ústav pro kontrolu léčiv

Já to vidím, pokud se ptáte mě a měla bych mít v ruce křišťálovou kouli, tak si myslím, že určitě v průběhu příštího týdne tady konopí bude v České republice a potom to záleží na poptávce lékáren.

Jiří CHUM, moderátor

Helena Kordačová ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv, hostem Ranního interview. Na shledanou.

Helena KORDAČOVÁ, Státní ústav pro kontrolu léčiv

Mějte hezký den.

Jiří CHUM, moderátor

Zda tomu tak skutečně bude, samozřejmě Radiožurnál ověří v lékárnách. Poslouchejte nás dál.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?