ČRo Radiožurnál: Volba nového předsedy správní rady VZP

4. 3. 2014 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Vladimír Kroc (moderátor): Novým předsedou Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny byl dnes zvolen její dosavadní místopředseda, hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek z ČSSD. V 30-členné správní radě je 20 členů nových, mezi nimi jsou například exministři zdravotnictví Leoš Heger a Zuzana Roithová a také exprezident České lékařské komory a bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda. (needitovaný přepis pořadu)


U telefonu, teda u telefonu, ve studiu, dobrý den, dívám se, komentátor deníku DNES Petr Holub. Dobrý večer.

Petr HOLUB, komentátor

Dobrý večer.

Vladimír KROC, moderátor

Jak se díváte na složení dozorčí rady.

Petr HOLUB, komentátor

Tak to složení je očekávané, tam je trochu problém v tom, že to složení skutečně určují politické strany, to znamená, že byť je tam 20 nových členů, tak je otázka, jestli se ta nová rada bude chovat jinak, což by bylo velice užitečné, nakonec to, že se tak trochu udrží ty staré poměry, svědčí to, že pan hejtman Běhounek, který je teď novým předsedou správní rady, tak on byl místopředsedou, takže je tam nějaká kontinuita.

Vladimír KROC, moderátor

A proč myslíte, že rada dnes nezvolila místopředsedu.

Petr HOLUB, komentátor

To je vidět, jak, jak málo funkční je sněmovna, protože tam určitě byly nějaké dohody, ale byly špatné, pokud vím, tak nikdo nezpochybňuje to, že místopředsedu by měla dostat opozice.

Vladimír KROC, moderátor

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček uložil radě, aby VZP měla na konci roku vyrovnané hospodaření, za jakých okolností se toho dá dosáhnout?

Petr HOLUB, komentátor

Tak toho se dá dosáhnout jako vždycky, to znamená, takže tam přijdou nějaké nové státní dotace, jinak je to prakticky vyloučeno. A to je právě to, co si myslím, že by se mělo do značné míry změnit. Ona ta VZP vystupuje jako nesmírně slabá instituce, která podléhá velice tvrdé státní regulaci při vyjednávání se zdravotnickými zařízeními a vlastně vyklízí pozice těm, pardon, zaměstnaneckým zdravotním pojišťovnám, které vlastně na tom systému profitují, takže tento absurdní stav by bylo třeba změnit, ale chtělo by to opravdu změnu politiky celé VZP a to by mohla zařídit ta správní rada, pokud by se začala chovat jinak.

Vladimír KROC, moderátor

Od 1. ledna 2016 se má obnovit automatická valorizace plateb státu za děti, důchodce a nezaměstnané v závislosti na růstu průměrné mzdy. Je tohle to podle vás správné?

Petr HOLUB, komentátor

Tak asi to je rozumné. Ono, popravdě řečeno, všichni věříme, že to v roce 2016 už nebude potřeba, protože ve chvíli, kdyby se probudila ekonomika a zvýšily se mzdy občanů, tak zdravotnictví dostane o hodně víc peněz než může udělat tento slib ze státní pokladny.

Vladimír KROC, moderátor

Tak tolik Petr Holub z Mladé fronty DNES. Díky, na shledanou.

Petr HOLUB, komentátor

Těšilo mě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?