ČRo: Rozhovor s Janem Harrerem

20. 8. 2014 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Odolnější, s nižší spotřebou energie a proto vhodná i pro lidi, kterým doktoři už nemohou transplantovat srdce. Taková má být malá srdeční pumpa s názvem Hard Made 3. V rámci klinické studie ji zkoušejí lékaři v pražském IKEM.


Sami se na vývoji nejmodernější srdeční podpory podílejí. Slibují si, že novinka pomůže lidem, u kterých to dosud nešlo. Říká Ivan Netuka z IKEM.

Ivan NETUKA, IKEM: Snažíme se prioritně poskytnout tuto léčbu v rámci studie těm pacientům, kteří by za současných podmínek jinak na tu léčbu neměli nárok, tedy jako permanentní řešení.

Jiří CHUM, moderátor: Věkový limit pro získání nového srdce od dárce je teď v Česku okolo 70 let. Jak přesně může nová pumpa českým pacientům pomoci, to teď proberu i s hostem Ranního interview, přednostou kardiochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové Janem Harrerem. Dobré ráno. Je podle vás srdeční pumpa, o které mluvíme, schůdná jako dlouhodobé řešení pro pacienty, kteří už nemohou být transplantováni?

Jan HARRERE, přednosta kardiochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové: Po technické stránce se dostala tato technologie na takovou úroveň, že skutečně je už ta technologie efektivní z hlediska využití pro ty dlouhodobější účely a je to skutečně pro mnohé cesta, jak je možno pokračovat ještě dál.

Jiří CHUM, moderátor: Jsou zde i nějaká rizika?

Jan HARRERE, přednosta kardiochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové: Určitě jsou, protože ta technologie je poměrně složitá, jsou tam možné trombembolické komplikace, infekční komplikace, ale právě naše republika a konkrétně tady musím tedy pochválit pracoviště IKEM, se velmi na tuto oblast koncentruje, jsou v tom velmi dobří a již zmínění lékaři jsou lékaři, které jsou dneska školiteli i pro zahraničí v této oblasti, takže ta kvalita tady je a ohledně správného vyhodnocení těch rizik máme prakticky nejlépe vzdělané lidi v této oblasti a bylo by dobré toho využít.

Jiří CHUM, moderátor: V západních zemích se už podobná dlouhodobá léčba používá. V Česku ji zatím pojišťovny nehradí. Kvůli čemu?

Jan HARRERE, přednosta kardiochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové: Tak v České republice jde z národního důchodu tuším asi 7,6 % do zdravotnictví. Ve Spojených státech to je kolem 14 %, v Německu kolem 11 %, čili to je odpověď na tuto vaši otázku. Je to otázka ekonomická. Jistě tyto superspecializované přístroje jsou velmi drahé a ta cena je pro tohle klíčová, takže kvůli tomuto.

Jiří CHUM, moderátor: Ta srdeční podpora stojí kolem 2 milionů korun. Možná si laik řekne, že je to docela dost peněz. Máte vy představu, kolik lidí v Česku srdeční pumpu v uvozovkách nastálo potřebuje odhadem?

Jan HARRERE, přednosta kardiochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové: Je otázkou, kam bychom připustili indikační kritéria, protože umírání na kardiovaskulární choroby, v České republice umírá kolem 50 % na tuto záležitost, a je samozřejmě otázkou, které věkové skupině bychom toto ještě připustili, protože jaké jsou alternativy. Alternativa je srdeční transplantace. Ta se jistě velmi dobře umí, ale těch dárců na naší republiku nebude více než v současné době zhruba tak kolem 70 za rok, pokud jsem informován a jiná alternativa je právě mechanická a srdeční podpora. Tam, kde už farmakologická podpora nefunguje. Čili že těch požadavků, těch potenciálních příjemců nebo respektive. Lidí, kteří by mechanickou srdeční podporu potřebovali, není malý počet, ale je to otázka indikačních kritérií, kam bychom ta indikační kritéria pustili, takže řádově desítky tak, abychom zachránili lidi, které by jinak ještě čekalo řádově pět, deset let kvalitního života.

Jiří CHUM, moderátor: Řekli jsme, že pojišťovny zatím tuto formu léčby nehradí, nicméně nové technologie něco stojí. Myslíte si, že by se to ze strany zdravotních pojišťoven mohlo časem změnit nebo mělo.

Jan HARRERE, přednosta kardiochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové: Určitě mělo. Já myslím, že Česká republika je stát, který by se rád řadil po všech stránkách mezi státy vyspělé a rádi bychom se přirovnávali k Německu, k Rakousku. Takže tam už máme vzory a víme, že tam se tato léčba proplácí a jestliže chceme držet krok s těmito státy, tak určitě na té zdravotnické úrovni by bylo velmi potřebné, abychom se zařadili i po této stránce.

Jiří CHUM, moderátor: Říká přednosta kardiochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové Jan Harrere, děkuji vám za rozhovor. Na shledanou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?