ČRO: Rozhovor s Martinem Plíškem o léčebném konopí

5. 9. 2013 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Jiří CHUM, moderátor: Pacienti si zatím léčebné konopí v lékárně nekoupí a dřív než v listopadu to nejspíš nebude. Ministerstvo zdravotnictví přitom tvrdilo, že by mohlo být k dispozici už od září. Vyhláška, která to umožňuje, platí přes měsíc. Hostem Ranního interview je teď náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek z TOP 09. Dobrý den. (needitovaný přepis pořadu)


Martin PLÍŠEK, náměstek ministra zdravotnictví

Přeji vám pěkné ráno.

Jiří CHUM, moderátor

Pět firem už požádalo o povolení používat marihuanu ve farmacii a dvě z nich ho chtějí dovážet. Proč tedy medikamenty v lékárnách stále ještě nejsou?

Martin PLÍŠEK, náměstek ministra zdravotnictví

Tak skutečně teď už to záleží pouze na těch firmách, protože jak se změnily legislativní a právní prostředí pro legalizaci a dostupnost léčebného konopí, je vytvořeno. Od srpna platí vyhláška o předepisování a výdeji léčebného konopí a od září vyhláška o seznamu účinných látek s obsahem konopí. Bohužel zájem firem o dovoz léčebného konopí ze zahraničí není velký. Pouze dvě firmy zatím požádaly o dovozní licenci, tři další o povolení k nacházení s omamnými a psychotropními látkami na českém území a bohužel ta správní řízení musela být přerušena, protože i ty dvě firmy nepředložili veškerou dokumentaci,kterou vyžaduje zákon, chybělo tam například vůbec povolení k distribuci od Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Takže nyní je to skutečně na těch firmách, zda projeví zájem a zda splní ty podmínky, které stanoví zákon.

Jiří CHUM, moderátor

Kolik bude marihuana v lékárnách stát?

Martin PLÍŠEK, náměstek ministra zdravotnictví

To se dá těžko odhadnout, protože skutečně to už záleží na té obchodní politice těch firem, které budou zajišťovat dovoz a distribuci.

Jiří CHUM, moderátor

Odborníci ten odhad mají, že vás přerušuji. Podle nich se v Česku bude legálně prodávat jeden gram za 200 až 300 korun. Za povolených 30 gramů by pak pacient dal tím pádem 6 tisíc, což je pro nemocné, kteří mají často invalidní důchod, nepředstavitelná částka. Nemyslíte si, že to třeba naopak podpoří černý trh s marihuanou, protože dealeři ji prodávají levněji.

Martin PLÍŠEK, náměstek ministra zdravotnictví

Určitě. Ministerstvo zdravotnictví celou dobu říkalo, že dovoz léčebného konopí ze zahraničí je nákladný, drahý, že ten návrh, který předložili poslanci, nikoliv ministerstvozdravotnictví a vláda, to je potřeba zdůraznit, nepovede ke snadnému, rychlému, dostupnému, léčebnému konopí pro české pacienty. A to také proto, že odborná lékařská veřejnost zatím také je k tomu poměrně zdrženlivá a některé odborné společnosti se k tomu zatím příliš nepřihlásili. Na druhou stranu si myslím, že od příštího roku, kdy bude moci být léčebné konopí pěstováno na českém území, tak nepochybně poté, co Státní ústav pro kontrolu léčiv vyhlásí výběrové řízení a následně udělí licence českým firmám, tak dojde ke snížení té ceny, o které jste hovořila, zároveň o větší dostupnosti léčebného konopí pro české pacienty.

Jiří CHUM, moderátor

Dá se říct, o kolik by ta marihuana mohla být levnější, bude-li pocházet z Česka?

Martin PLÍŠEK, náměstek ministra zdravotnictví

Určitě to bude dokonce i v řádu, ale já nechci teď toto říkat, protože my skutečně nevíme, jak ta výběrová řízení dopadnou, bude samozřejmě záležet na obchodní politice těch firem, stát skutečně nijak nereguluje a neusměrňuje tu cenu léčebného konopí, takže stát do toho skutečně nemůže vstupovat, takže já žádné odhady ani říkat nemohu.

Jiří CHUM, moderátor

Vstoupit do toho může zdravotní pojišťovna. Myslíte si, že je možné, že by v budoucnu na léky s marihuanou zdravotní pojišťovny přispívaly?

Martin PLÍŠEK, náměstek ministra zdravotnictví

I ústavní soud jasně judikoval, že o hrazené péči včetně lékových skupin a léčivých přípravků musí být rozhodnuto na základě zákona, musím říci, že když se projednával zákon o legalizaci léčebného konopí, žádný z poslanců nenavrhoval tehdy zařazení léčebného konopí mezi hrazené léčivé přípravky z veřejného zdravotního pojištění, takže toto je skutečně o změně zákona a to je otázka na novou politickou reprezentaci, zda do zákona bude léčebné konopí zařazeno jako hrazený léčivý přípravek.

Jiří CHUM, moderátor

Náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek z TOP 09, hostem Ranního interview. Děkuji vám za odpovědi. Na shledanou.

Martin PLÍŠEK, náměstek ministra zdravotnictví

Děkuji a přeji pěkné ráno, díky na shledanou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?