ČRo: Vláda přerušila debatu o navýšení odvodů za státní pojištěnce

4. 4. 2014 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Vladimír Kroc (moderátor): Vláda dnes přerušila debatu o navýšení odvodů za státní pojištěnce, záležitostí se bude zabývat koalice, podle ministra financí Andreje Babiše, zdravotnictví, má stále problém s transparentností a ministr zdravotnictví by prý měl toky peněz v resortu rozkrýt. U telefonu je redaktor Mladé fronty Dnes, Petr Holub, dobrý večer. (needitovaný přepis)


Petr HOLUB, komentátor deníku Dnes

Dobrý den.

Vladimír KROC, moderátor

Když ráno ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček přicházel na vládu,. Považoval schválení svého návrhu, který měl nemocnicích přinést přes 2 miliardy korun, za formalitu. Byl tedy postoj zástupců hnutí Ano překvapivý?

Petr HOLUB, komentátor deníku Dnes

Tak zas tak úplně překvapivý nebyl, ono před týdnem sice došlo k dohodě, že se výdaje státu na ty státní pojištěnce zvýší letos o dvě miliardy a v příštím roce o čtyři miliardy, ale pan Němeček chtěl přímo slib, který by se už potom musel dodržet, vlastně chtěl změnu zákona a o tom ještě řeč nebyla. Tam vlastně jde o to, jak to provést. Aby se ty prostředky pro zdravotní pojišťovny navýšili. Pan Babiš říkal celkem jednoznačně, že ty dvě miliardy letos dá, ale jestli vůbec bude mít ty 4 miliardy v příštím roce, tak to očividně by rád nechal až na jednání o rozpočtu na rok 2015, že by se to odehrálo třeba za pár měsíců.

Vladimír KROC, moderátor

Vicepremiér Pavel Bělobrádek z KDU-ČSl Babišův argument uznal, zároveň ale upozornil, že odněkud se musí peníze do systému dodat. Je nějaký čas na rozmýšlení.

Petr HOLUB, komentátor deníku Dnes

Tak skutečně času na rozmýšlení v tuto chvíli je dost. Tady jde opravdu o ty dvě miliardy, pokud tedy bychom souhlasily s tím, že se budou výdaje na zdravotnictví zvyšovat, tak je třeba opravdu v nejbližších týdnech ty dvě miliardy nějakým způsobem uvolnit. Co bude v roce 2015, tak na to je opravdu čas. Neříkám půl roku, ale čtvrt roku ano.

Vladimír KROC, moderátor

Jak ten současný postoj ministra financí koresponduje s tím, že před časem řekl, že zrušení hospitalizačních poplatků byla chyba.

Petr HOLUB, komentátor deníku Dnes

Tak on pan ministr financí Babiš, a stejnak pan ministr zdravotnictví Němeček, nejsou příliš zkušenými ministry, takže oni často říkají věci, které spolu úplně nesouzní a ještě když se do toho dají oba dva, tak to je ještě složitější, ono, to, že zrušení hospitalizačních poplatků byla chyba, to je taková spíše glosa, která o ničem nevypovídá, politicky byly nemocniční poplatky neudržitelné. Teď zase dochází k tomu, že nemocnice volají po tom, že když nemají poplatky, tak chtějí peníze od státu. To je také účelové tvrzení, takže spíše jsme svědky takových různých výroků, které svědčí o jediném a to o tom, že vláda a její ministři nemají úplně jasno, co chtějí se zdravotnictvím dělat.

Vladimír KROC, moderátor

A ještě jedna věc.všeobecná zdravotní pojišťovna začala zveřejňovat smlouvys poskytovateli zdravotní péče. Ta na svůj web dala smlouvy se čtyřmi fakultními nemocnicemi, přinese to podle vás větší zprůhlednění finančních toků ve zdravotnictví, co si od toho slibuje ministr Němeček?

Petr HOLUB, komentátor deníku Dnes

Tak já si myslím, že tím se spíše obchází ten problém, že financování zdravotnictví není transparentní, ony ty smlouvy, které se například, ke kterým se přihlásili například ty ostatní pojišťovny, tak ty smlouvy neobsahují nic příliš zajímavého, pouze se tam člověk dočte, jak vysoké zálohy VZP platí jednotlivým nemocnicím v tomto roce, takže žádná velká transparence v tom není.

Vladimír KROC, moderátor

Petr Holub, Mladá fronta Dnes, díky, nashledanou.

Petr HOLUB, komentátor deníku Dnes

Nashledanou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?