ČSSD chce jihomoravské krajské nemocnice pod jednou organizací

28. 2. 2017 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
ČSSD v Jihomoravském kraji chce sloučit devět krajských nemocnic pod jednu příspěvkovou organizaci.


Novinářům to řekl krajský radní zodpovědný za zdravotnictví Igor Chlup (ČSSD). Podle něj se tím ušetří peníze, zjednoduší nákupy a organizace bude silnější pro jednání se zdravotními pojišťovnami. Nemělo by to znamenat odchody zaměstnanců. ČSSD svůj návrh projedná s koaličními partnery a v případě schválení by do roka měla vzniknout studie proveditelnosti.

Jihomoravský kraj provozuje nemocnice v Břeclavi, Znojmě, Hodoníně, Kyjově, Ivančicích, Letovicích, Vyškově, Tišnově a Hustopečích. „Nemocnice fungují samostatně, ale mají jednoho zřizovatele. Proto chceme provoz zcentralizovat a zefektivnit. Krom úspory v řádu desítek procent se také usnadní přestupy personálu a zvýší se transparentnost,“ uvedl Chlup.

Pokud dnes nemocnice chtějí postupovat společně, například při nákupech nebo při jednání s pojišťovnami, je to podle něj složité. „Statutárním orgánem sloučené příspěvkové organizace by byl jeden ředitel, což by všechny činnosti usnadnilo. Neznamená to zrušení ředitelských postů v nemocnicích, jejich vedení by fungovalo dál. Nemělo by to přinést ani snížení administrativních pracovníků,“ řekl Chlup. Uspořilo by se například společnými nákupy nebo lepšími smlouvami s pojišťovnami. Nyní s nimi každá nemocnice jedná zvlášť a každá je má jiné.

Pokud se na koncepci dohodne koalice ANO, ČSSD, Starostové pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno, vznikne studie proveditelnosti. „Studie nám ukáže, zda je to správná cesta. Než by však šla ke schválení do orgánů kraje, musela by ji schválit odborná pracovní skupina,“ uvedl Chlup. Podle něj by v ní byli takoví odborníci, jako například ředitel Masarykova onkologického ústavu Jan Žaloudík nebo ředitelé fakultních nemocnic a další odborníci.

O možném sloučení nemocnic se v minulosti mluvilo i u dvou brněnských fakultních nemocnic zřizovaných státem, ale i u Úrazové nemocnice a Nemocnice Milosrdných bratří v Brně zřizovaných městem. Ani v jednom případě sloučení nenastalo. Jedna nemocnice se vždy ohrazovala proti tomu, že druhá měla vysoký dluh. Jihomoravský kraj loni zveřejnil informace, že jeho nemocnice hospodaří vesměs v kladných číslech. Problémy měla břeclavská nemocnice, kde se změnil ředitel, a hustopečská nemocnice, kterou právě kvůli jejím problémům převzal od města pod správu kraj.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?