ČSSD chce po Hegerovi vysvětlit osud fakultních nemocnic

21. 9. 2012 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Stínový ministr ČSSD Jan Žaloudík odeslal otevřený dopis ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09). Chce, aby ministr vysvětlil, jak budou fungovat fakultní nemocnice a další zdravotnická zařízení po jejich odstátnění.


Žaloudík dopis avizoval již na začátku září, nakonec jeho odeslání zdržel. Podle svých slov tak učinil proto, aby Hegera nezatěžoval dalšími problémy při řešení situace s otravami metylalkoholem.

Stínový ministr zdravotnictví dopis odeslal dnes. „Předpokládám, že ho odpoledne nebo večer bude mít pan ministr (Heger),“ řekl na tiskové konferenci ve Sněmovně Žaloudík. Podle něj je nyní správná doba, kdy se lze věnovat i jiným problémům zdravotnictví, než je kauza alkoholových otrav.

V dopise vyzývá Hegera, aby veřejnosti vysvětlil svůj záměr s odstátňováním nemocnic a vysvětlil, jak budou zdravotnická zařízení po změnách fungovat. Podle něj je důležité, aby neutrpělo zdraví občanů a systém ochrany zdraví se nedostal do potíží.

Žaloudík se podobně vyjádřil již na začátku září. Hegera tehdy na tiskové konferenci vyzval, aby našel politickou odvahu a veřejnosti vysvětlil, co zamýšlí s fakultními nemocnicemi. Již tehdy chtěl odeslat otevřený dopis, který ale nakonec podle svých slov pozdržel.

Stínový ministr soudí, že by od ministra bylo férové občanům oznámit, co se bude dít s „vlajkovou flotilou“ českého zdravotnictví. Žaloudík na začátku měsíce uvedl, že přeměnu určitého počtu vzdělávacích fakultních nemocnic na vzdělávací soukromé nemocnice nepovažuje v zásadě za špatný krok. Je ale potřeba vědět, do jakých rukou budou předány, protože suverénem nových neziskových nemocnic má být správní rada, ale neví se, kdo v ní bude zastoupen, upozornil Žaloudík.

Za důležité také považuje vyjasnění statusu Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) a brněnské nemocnice sv. Anny, která má významné transplantační centrum a další výzkumné centrum buduje. Podle stínového ministra není jasné, jestli zařízení budou státní. Pokud státní nebudou, pak je nutné rozhodnout v jakém režimu, s jakými kompetencemi a s jakým dohledem budou

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?