ČSSD navrhla osvobodit děti od plateb za pobyt v nemocnicích

15. 4. 2013 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Sněmovně se bude opět debatovat o regulačních poplatcích ve zdravotnictví. Skupina opozičních sociálních demokratů navrhla v novele zrušit stokorunovou platbu za denní pobyt v nemocnicích pro děti do 18 let věku.


ČSSD navíc avizuje, že pokud uspěje v příštích sněmovních volbách, navrhne zrušení všech regulačních poplatků a zavede časově omezený příspěvek na stravu v nemocnicích.

Současný stav, kdy za pobyt v nemocnicích musejí platit i děti, označují autoři předlohy za ekonomickou bariéru při přístupu dětí ke zdravotní péči. Právě tento poplatek pokládají podle důvodové zprávy „za hrubě protiústavní a nejvíce asociální a nemorální“. Předkladatelé poukazují i na to, že poplatky za pobyt v nemocnici se nezahrnují do ročního ochranného limitu, který činí v případě dětí 2500 korun ročně.

Sociální demokraté navrhovali úplné zrušení regulačních poplatků v minulosti už několikrát, nikdy neuspěli. Uvádějí, že takový návrh by neměl šanci na schválení ani nyní, proto podali jen dílčí úpravu. Nejprve ji posoudí vláda.

„Předkladatelé se zavazují, že v případě svého znovuzvolení ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2014 předloží takovou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která veškeré regulační poplatky zruší a zavede pouze příplatek na stravu v nemocnici ve výši 60 korun za jeden den, který se bude platit za dobu nejvýše 30 dnů hospitalizace v jednom roce,“ píšou v důvodové zprávě.

Poplatky byly zavedeny za vlády Mirka Topolánka (ODS). V nynějším volebním období doznaly některých změn. Poplatek za den v nemocnici vzrostl ze 60 na 100 korun. Místo třicetikorunového poplatku za položku na receptu se platí 30 korun za celý recept.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?