ČSSD neuspěla s návrhem na vznik vyšetřovací komise k IZIP

6. 6. 2012 12:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Opoziční ČSSD neuspěla dnes ve sněmovně s návrhem na vznik vyšetřovací komise k projektu elektronických zdravotních knížek IZIP. Ani se o něm nehlasovalo, žádost sociálních demokratů zablokovaly vládní ODS a TOP 09.


Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) nedávno - po dohodě premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) rozhodla, že projekt skončí.

U počátků projektu, do něhož dosud vložila VZP skoro dvě miliardy korun, stáli tehdejší poslanci ODS, nyní europoslanci Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky si projekt „prolobovali“, nebylo na něj žádné výběrové řízení. „Dvě miliardy korun budou odepsány, vylejí se do kanálu. Není možné, aby sněmovna přešla věc mlčením,“ řekl Sobotka.

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura ale poukázal na to, že projekt vznikl v době, kdy byla u moci sociální demokracie, a otázky by tedy měly směřovat na ní. Jménem dvou poslaneckých klubů ODS a TOP 09 zařazení nového bodu, při němž by poslanci o zřízení komise rozhodovali, na tuto sněmovní schůzi vetoval.

„Veto pokládám za nepochopitelné a skandální,“ komentoval postup Sobotka. ČSSD podle něho navrhne zařazení bodu i na další sněmovní schůzi. Heger už dříve uvedl, že chce policejní vyšetřování.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?