ČSSD slibuje zdravotníkům víc peněz, ODS plánuje spoření na stáří

4. 3. 2010 8:44
přidejte názor
Autor: Redakce
Zvýšit platy zdravotníků v krátké době o polovinu a zavést dobrovolné ošetřovatelské připojištění a spoření na stáří - to jsou dva důležité body v dlouhodobých programech dvou nejsilnějších stran. Růst platů slibuje ČSSD, spoření na stáří ODS.


Podle ČSSD současný objem peněz na zdravotní péči stačí, nechce zvyšovat spoluúčast pacientů. ODS neskrývá, že pacienti si připlatí. Obě strany chtějí zachovat povinné zdravotní pojištění a plánují standardy péče z veřejného pojištění.

ODS představila Vizi 2020 na nedávné ideové konferenci v Brně, ČSSD poté svoji Vizi pro ČR do roku 2025 zveřejnila na stranickém webu. Pro ČSSD je „ústřední postavou lékař a zdravotnice (zdravotník), jim chce vytvářet nejlepší pracovní a společenské podmínky“, mottem programu ODS je naproti tomu „pacient, který se má stát partnerem zdravotníka a jeho klientem“.

ODS chce modernizovat veřejné zdravotní pojištění, upravit strukturu poskytovatelů zdravotní péče a posílit dozor státu nad vynakládáním veřejných peněz. „Bez odpovídajících a skutečných změn čeká naše zdravotnictví zadlužování, pokles kvality a omezování péče,“ varuje.

ČSSD staví na zkvalitňování veřejné zdravotní služby. Analýzy podle ní ukazují, že současných 230 miliard korun ročně, jež zdravotnictví má z výběru zdravotního pojištění, plateb občanů a příspěvku státu, při racionálním využití stačí.

Nesmí se však prý plýtvat léky a také jejich ceny by měly klesnout. „Není třeba sypat do zdravotnictví další velké peníze, ale změnit priority jejich vynakládání,“ shrnuje dokument.

Sociální demokraté zakládají zdravotnictví na neziskovém principu, vedoucí roli fakultních nemocnic a široké síti neziskových nemocnic krajských a městských, pohotové záchranné službě, privátních ambulancích se smlouvou k neziskovým pojišťovnám.

Nechtějí prý zlomové změny, ale systém postupně vylepšovat a stavět na lidech, jejich vzdělání a výkonnosti.

ODS plánuje, že pacient v systému solidárního veřejného pojištění dostane všechny potřebné informace, bude znát práva a povinnosti své i zdravotnických zařízení a pojišťoven vůči němu.

Dostupnost a kvalita péče bude podle ODS zajištěny i pro sociálně slabé, řešit to bude sociální systém. Přístup k informacím usnadní pacientům elektronizace zdravotnictví.

ODS chce posílit vliv primární péče, zachovat nedotknutelnost soukromého vlastnictví ve zdravotnictví. Pro všechna zařízení mají platit rovné podmínky bez ohledu na vlastníka. Pokračovat bude soustřeďování specializované péče do center. Fakultní nemocnice se změní na univerzitní „na evropsky standardním neziskovém principu“.

Pojištěnci si podle ODS budou vybírat ze zdravotních plánů v oblasti veřejného zdravotního pojištění v rámci konkurence zdravotních pojišťoven.

Nadstandardem bude varianta, kterou si pacient zvolí a připlatí si, stále mu ale zůstane i možnost volby plně hrazené alternativy. Na částečně hrazenou a nehrazenou péči i na nadstandard se budou moci lidé připojistit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?