ČSSD vytáhne proti reformě obstrukcemi

17. 5. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger by se měl obrnit trpělivostí. Vedle Věcí Veřejných se do jeho reformy znovu pustili i sociální demokraté. Proti schválení jsou připraveni použít obstrukce, využít by chtěli i převahy v Senátu.


Zatímco ministr zdravotnictví začal objíždět jednotlivé fakultní nemocnice, aby jim vysvětlil svou reformu, sociální demokraté změny, které chce v červnu prosadit, doslova „rozpucovali“.

Jaké „drastické“ označili zvýšení poplatku za pobyt v nemocnici a odmítli také vymezení nadstandardů, na které by si lidé měli připlácet.

„Poplatek se nepočítá do sociálního ochranného limitu. Musí ho zaplatit každý bez rozdílu. I ten, kdo nemá žádné peníze a žádný majetek,“ zlobil se stínový ministr zdravotnictví David Rath.

Úprava, kterou Heger představil ale počítá s tím, že pacienti s potvrzením o nemajetnosti budou od poplatku i nadále osvobozeni.

Sociální demokraté sice tvrdí, že poplatek v nemocnici je jediný, který mohou akceptovat, měl by být prý ale nižší. Neměl by se tak vztahovat například na pacienty v kómatu nebo na umělé výživě, dodal Rath.

Další zvyšování poplatků zatím odloženo

V rámci zdravotnické reformy v červnu bude ministr přitom navrhovat pouze zvýšení poplatku za pobyt v nemocnici. O zavedení nových poplatků se prý v nejbližší době neuvažuje.

Heger chtěl přitom původně zvýšit i poplatek za návštěvu specialisty bez doporučení obvodního lékaře na 200 korun nebo poplatek za ošetření od jiného než vlastního praktického lékaře na 90 korun.

„Máme ve vládním prohlášení ještě zavedení poplatků u ambulantního specialisty, ale to bude předmětem dalších změn - teď v červnu to nebudeme předkládat,“ vysvětloval na brífinku Heger. Toto rozhodnutí by mohla změnit jen nějaká výraznější změna názoru v rámci koaliční skupiny K9.

Sociální demokraté také proti nadstandardům

ČSSD se staví také proti vymezení nadstandardů. „Rozdělit zdravotní péči na lacinou, na kterou mají všichni nárok, a na tu ekonomicky náročnější, tedy na drahou, kterou si musí každý připlatit, to nám přijde naprosto nepřijatelné,“ uvedl Rath.

Podobné dělení je podle něj „neetické a problematické“. Opozice bude podle Ratha chystanou zdravotní reformu všemožně zdržovat.

„Podle závažnosti změn (v zákonech) budeme volit odpovídající prostředky. Nejtvrdší prostředek, který máme k dispozici, je obstrukce,“ uvedl středočeský hejtman.

ČSSD však může využít i své převahy v Senátu. Normy týkající se zdravotnictví tak mohou sociální demokraté vracet zpět do sněmovny k opětovnému hlasování, nastínil možný scénář Rath.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?