ČSSD: Zrušíme poplatky a zabráníme privatizacím

10. 5. 2010 8:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Sociální demokraté vešli do předvolebního boje s jasnými prioritami: vedle zrušení zdravotnických poplatků to je zabránění privatizace nemocnic a zdravotních pojišťoven. Cílem ČSSD je také zajistit růst podílu HDP, který jde do zdravotnictví, a to zhruba na 8%.


České zdravotnictví dosahuje podle České strany sociálně demokratické (ČSSD) v mezinárodním srovnání velmi dobrých výsledků za poměrně nízkých finančních prostředků. Je to ale prý právě vláda občanských demokratů, která tuto situaci zhoršila. ČSSD v předvolební kampani slibuje zejména napravení této situace.

„Spoluúčast pacientů stoupla ze zhruba 8% na téměř dvojnásobek, čímž pro sociálně slabší spoluobčany poklesla dostupnost péče, což má negativní dopad na jejich zdravotní stav. Sociální demokracie vnímá a prosazuje zdravotnictví jako veřejnou službu založenou na principu solidarity zdravých lidí s nemocnými. Solidarita je zajišťována prostřednictvím veřejného neziskového zdravotního pojištění,“ stojí v programu strany.

Zásadní je neziskový systém

Podle sociálních demokratů by páteří celého zdravotnictví měl být neziskový systém, se základní sítí veřejných neziskových nemocnic.

„Dlouhodobým úkolem je transformace nemocnic na veřejná nezisková zdravotnická zařízení, která jsou podle mě pro nemocnice tou nejvhodnější právní formou. Dále pak zjednodušení systému úhrad péče a redukce počtu zdravotních pojišťoven a jejich provozních nákladů,“ vyjmenovává pro Zdraví.Euro.cz stínový ministr zdravotnictví David Rath.

Důraz kladou také na vybudování systému dobrovolného komerčního pojištění. V programu nezapomínají ani na personální stabilizaci, ta by měla být podle nich zajištěna růstem platů a zlepšování pracovních podmínek zdravotníků.

Musí být zachována dostupnost péče

Sociální demokracie je přesvědčena, že občanští demokraté české zdravotnictví za své vlády zdevastovali, základem jejich programu je proto zejména vymezení se proti politice ODS.

„Sociální demokracie je hluboce znepokojena plány české pravice v oblasti zdravotnictví. Program TOP 09 a chování ODS v minulých třech letech jasně ukazují, co české zdravotnictví čeká, pokud tyto strany uspějí ve volbách. Je zřejmé, že se na ministerstvo zdravotnictví vrátí Tomáš Julínek a bude pokračovat ve svých asociálních reformách, které zásadně snižují dostupnost zdravotnictví,“ píší dále sociální demokraté na svém webu.

Kvalita a dostupnost zdravotnické péče by proto měla být podle ČSSD určitě zachována. „Když byla ČSSD u vlády, snažila se, aby byli v tomto směru všichni občané zabezpečení. Vlády pod vedením ODS, zejména pak pánové Julínek, Cikrt a Šnajdr však prosazovali spíše privatizace zdravotnických zařízení, což vedlo v mnohých regionech k omezení těchto služeb,“ reagoval dále Rath.

Vytvoříme 12 tisíc pracovních míst

Pro zajištění kvalitní péče chce sociální demokracie zvýšit počet zdravotnického personálu. „ČSSD proto vytvoří 12 000 nových pracovních míst ve zdravotnictví a sociálních službách. Tito pracovníci převezmou od lékařů zbytečnou agendu a lékaři a zdravotní sestry tak budou mít na pacienta více času,“ uvádějí dále sociální demokraté na svých webových stránkách.

„Díky tomu pomůžeme v době ekonomické krize najít mnoha kvalitním lidem, zejména ženám, práci. Jde o účinný a smysluplný způsob, jak snížit míru nezaměstnanosti a zároveň tím i ušetřit na vyplácení sociálních dávek a podpor,“ dodávají.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?