ČT 24: Interview s ředitelem Transparency International ČR Davidem Ondráčkou

30. 7. 2014 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Část rozhovoru s Davidem Ondráčkou, jež se věnovala problematice Nemocnice Na Homolce.


Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Transparency International zveřejnila podezření na velký restituční podvod a na nesrovnalosti v nemocnici Na Homolce. V jednom případě jste se otevřeným dopisem obrátili na předsedu vlády a ministra zemědělství, v tom druhém případě na šéfa resortu zdravotnictví. To je opravdu to tak zlé, že se musíte obracet na politiky? Oba případy už řeší policie.

David ONDRÁČKA, ředitel Transparency International ČR:
Já jenom řeknu jednu větu k tomu úvodu. Transparency samozřejmě řeší ty případy často dlouhé měsíce, někdy i roky a jenom v nějaké fázi dospěje k tomu, že má smysl ta medializace, která pomůže k tomu, aby se aktivizovaly nějaké instituce. A tady si myslím, že to je plně na místě, zejména u toho případu toho restitučního podvodu, který podle nás skutečně nemá obdoby, jde o miliardové pozemky, které se vydávají v současné době. A my chceme vlastně po premiérovi a ministru zemědělství, aby v tomto případě skutečně zaktivizoval veškeré možnosti na ochranu těch institucí, které mají ty pozemky vydávat a které jsou vlastně dneska pod terčem těch nájezdníků. Příkladem je třeba Thomayerova nemocnice nebo Kojenecký ústav v Praze-Krči, které ty právní, právní nástroje nemají.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Vy chcete po premiérovi i šéfech resortů, aby ty případy prošetřily. Jak oni můžou do toho vstoupit, když jsou to politici, aby je někdo neosočil z toho, že zasahují do práce orgánů činných v trestním řízení?

David ONDRÁČKA, ředitel Transparency International ČR:
Já nechci, aby zasahovali do práce policie, v žádném případě. Já chci, aby prostě bránili to, o co jde, to znamená státní nebo veřejný majetek, na který si někdo dělá zálusk a podle nás na to nemá nárok.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A myslíte si, že to teď teda nedělají, když je k tomu vyzýváte?

David ONDRÁČKA, ředitel Transparency International ČR:
Mám naprosto důvodné, důvodné podezření, že se to tak neděje, že ty instituce prostě nemají tak kvalitní právníky, aby se mohly bránit těmto promyšleným sofistikovaným atakům. A tohle si myslím, že premiér nebo ministr zemědělství, zdravotnictví může zařídit, aby se tato věc řešila a aby ty právní kauzy tam byly. Druhá rovina je, že samozřejmě policie a státní zastupitelství a tam nechceme nic, aby politici dělali, aby vyšetřovali to, kdo za těmi podvody je, kdo je režisérem těchto podvodů a kam vlastně ty peníze odtékají. Protože ty pozemky, které už se vrátily, tak se převádějí na anonymní firmy a prostě je nejasné, kdo vlastně z toho benefituje.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Z toho, jak vy o tom mluvíte, to vypadá, že jde o opravdu výjimečné případy, protože to není úplně běžný postup, že byste se u svých podezření obraceli přímo na premiéra, na předsedu vlády. Věříte, že se policii podaří rozplést takhle obsáhlý a velký podvod, o kterém vy mluvíte?

David ONDRÁČKA, ředitel Transparency International ČR:
Je to skutečně výjimečné, protože v tomto případě ten příběh je velmi dlouhý, táhne se prostě od těch restitucí. To tady jde vlastně náhradní restituční nároky, které, na které si někdo dělá nárok. A podle nás je to v téhle chvíli v té situaci, že stát může ještě udělat velmi důležité kroky k tomu, aby omezil ty ztráty, ke kterým dojde, a prostě proto jsme udělali takovouto naléhavým výzvu: pane premiére, řešte to, protože tady jde skutečně o sta miliony a miliardy, o které můžou přijít instituce, které je potřebují, jako je třeba kojenecký ústav.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Už máte nějakou odezvu od premiéra nebo od ministra zemědělství nebo zdravotnictví? Já vím, že to je akce ze dneška (úterý; v době vzniku rozhovoru ještě nebyla reakce MZ známa - pozn. redakce), ale jestli už se vám někdo ozval?

David ONDRÁČKA, ředitel Transparency International ČR:
Zatím ne, ale skutečně to beru tak, že to je úplně čerstvé, ale podle mých informací samozřejmě premiér i ministr zemědělství o těchto věcech ví a my ho prostě chceme vyzvat k tomu, aby tomu věnovali náležitou pozornost, protože ty škody se dají omezit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?