ČT: Jihomoravští dárci krve si přivydělávají v Rakousku

10. 8. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zatímco Fakultní nemocnice Brno potřebuje dárce krve všech skupin, jihomoravští studenti a nezaměstnaní si jako dárci přivydělávají v rakouském Retzu, zhruba 20 kilometrů od Znojma. Tamější pracoviště se specializuje na odběr plazmy, za který platí výrazně více než v Česku...


Dárci si tam vydělají 15 euro (přes 420 korun) za jeden odběr a dostávají bonusy za každý pátý odběr a získání dalšího dárce. Informovala o tom Česká televize (ČT).

Za měsíc zvládne většina dárců v Retzu čtyři odběry a v přepočtu si tak podle ČT vydělá kolem 3000 korun. Jeden z dárců ČT řekl, že najít například brigádu na jižní Moravě je problém, proto jezdí darovat krev do Retzu. Další řekl, že si chce přivydělat, protože má doma ženu a malé dítě.

„Teď v létě přijde denně 80 až 100 dárců, 80 procent z toho jsou Češi,“ řekla ČT ředitelka Plasmacentra v Retzu Brigita Humpelová.

ČT uvedla, že darování krve je v Česku i Rakousku bezplatné, výjimkou je krevní plazma. Nemocnice za ni mohou platit. Například i transfúzní oddělení ve Znojmě nabízí 300 korun. V ČR je ale povoleno maximálně 15 odběrů za rok, v Rakousku je to 50.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?