ČT: Na severu Moravy výrazně vzrostl výskyt příušnic

21. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři v Moravskoslezském kraji zaznamenali velký nárůst onemocnění příušnicemi. Nakažlivá choroba, která patří mezi takzvané dětské nemoci, nyní postihuje zejména studenty. O začátku roku se již nakazilo přes 650 lidí, což je o 100 více než za celý loňský rok. Informovala o tom v úterý Česká televize...


Na infekčním oddělení v Třinci, které je jedním ze tří v kraji, už letos přijali 35 převážně mladých mužů, u kterých měly příušnice těžký průběh. Za celý loňský rok jich přitom bylo 11 a v roce 2004 ani jeden.

Hygienici zatím netuší, proč se nemoc v posledních měsících na severu Moravy tak rozšířila. Plošně se proti příušnicím očkuje od roku 1995. „Můžou to být jednak lidé, kteří zatím nebyli očkování, a na druhé straně jsou to pravděpodobně děti, které možná byly očkovány jinou vakcínou, než očkujeme ve stávající době,“ řekl ČT hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Poslední epidemii příušnic zaznamenali hygienici na Ostravsku v roce 1988. V tehdejším Severomoravském kraji onemocnělo touto nemocí přes 11.000 lidí, uvedla ČT.

Zvýšený výskyt příušnic hlásí i některé další kraje. Nemoc je na vzestupu už od loňského roku. Zatímco v roce 2004 bylo hlášeno 244 případů, v roce 2005 jich bylo už 1803. Letošní statistika pak bude výrazně vyšší. Už v květnu hovořili hygienici o výskytu 2500 případů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?