ČT: Pacient zemřel kvůli špatné koordinaci záchranné služby

9. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Smrt pacienta upozornila na špatnou koordinaci výjezdů sanitek záchranné služby v Královéhradeckém kraji. Protože nebyl k dispozici vrtulník ani sanitka záchranné služby, vyslala dispečerka k pacientovi v ohrožení života pouze méně vybavený vůz...


PRAHA - Smrt pacienta upozornila na špatnou koordinaci výjezdů sanitek záchranné služby v Královéhradeckém kraji. Protože nebyl k dispozici vrtulník ani sanitka záchranné služby, vyslala dispečerka k pacientovi v ohrožení života pouze

méně vybavený vůz s lékařem pohotovosti, který není pro záchranu života speciálně školený, informovala Česká televize.

Na dispečink záchranné služby v Hradci Králové přišel v sobotu odpoledne požadavek, aby byl vyslán vrtulník k třiapadesátiletému muži, který zkolaboval v Mezilesí u Náchoda.

Vrtulník však zasahoval u dopravní nehody, a dispečerka proto případ předala okresnímu dispečinku v Náchodě. Náchodská rychlá sanitka ale převážela jiného pacienta a byla 40 kilometrů od Náchoda.

Do Mezilesí tedy vyjel náhradník - podstatně hůř vybavený vůz pohotovosti. I přes oživovací pokusy, do kterých se až později zapojili specialisté záchranné služby, pacient zemřel.

Zdravotníci přiznali chybu v koordinaci výjezdů rychlých sanitek mezi okresy. „Měla být volena varianta výpomoci ze strany nejbližších dalších záchranných služeb, tam připadaly v úvahu Opočno, respektive středisko Jaroměř,“ řekl ředitel náchodské zdravotní záchranné služby v Náchodě Jiří Mašek.

Posádky záchranné služby jsou totiž školeny k výkonům, které slouží k bezprostřední záchraně života.

„Pro praktického lékaře, který je ve službě okresní služby první pomoci, jsou to přece jenom výkony, se kterými nesetkává rutinně a jsou pro něho více problematické,“ vysvětlil Mašek.

Podobným problémům chtějí od příštího roku v hradeckém kraji čelit centrálním dispečinkem, který bude řídit 12 středisek záchranné služby. Operátor potom bude moci vyslat sanitku, která má k ohroženému na životě nejblíže.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?