ČT: Řešení nedostatku onkoložek

6. 8. 2014 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Až polovina onkoložek se po mateřské nevrátí na původní místo. Část z nich dokonce z oboru odchází úplně, hlavně kvůli nedostatku práce na částečný úvazek. Ministerstvo zdravotnictví avizuje změnu. V těch největších onkologických centrech umožní, aby se lékaři o jedno místo podělili.


Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka: Každý měsíc nové studie, nové léky, nové postupy. Onkologové se stejně jako jejich kolegové z dalších lékařských oborů vzdělávají celý život, i půl roku může chybět.

Karolína KAŠPAROVÁ, onkoložka na mateřské dovolené: Takže tam opravdu člověk musí pořád zůstávat víceméně ve střehu, protože léky pořád přibývají, hlavně ta biologická léčba, ve chvíli, kdy třeba jiné maminky večer usednou konečně třeba k nějakýmu seriálu nebo ke knížce, tak já většinou usedám a mám tam tu hromádku té odborné literatury.

Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka: Karolíně Kašparové ještě běží mateřská dovolená, jednou týdně ale chodí do práce na polikliniku, může si to dovolit. Její dvě dcery mezitím hlídají prarodiče nebo manžel.

Petra TESAŘOVÁ, Onkologická klinika VFN a 1. LF UK, členka výboru České onkologické společnosti: Lékařka nevydělává dost peněz na to, aby si mohla zaplatit hlídání svého dítěte, není dost míst ve školkách, takže to jsou všecko překážky, které vedou k tomu, že se lékařky nevracejí na své místo a my jsme zjistili, že je jich až 50 procent, což je alarmující číslo.

Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka: I proto, že populace stárne a přibývá nemocných rakovinou, přesto onkoložky po mateřské místo na pár hodin denně často nenajdou.

Petra TESAŘOVÁ, Onkologická klinika VFN a 1. LF UK, členka výboru České onkologické společnosti: Není dostatek částečných úvazků, čili ten přechod z mateřské dovolené do zaměstnání je velmi obtížný.

Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka: Ministr zdravotnictví chce situaci zlepšit.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/: Nemůžeme nařídit těm pracovištím, jakou, jakou politiku personální mají uplatňovat, ale ze strany ministerstva to bude jakési doporučení, které bychom byli rádi, aby bylo akceptováno.

Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka: Výzvu už za pár týdnů dostane všech 13 velkých onkologických center.

Štěpánka ČECHOVÁ, mluvčí ministerstva zdravotnictví: V nově připravovaných podmínkách nebude už ministerstvo zdravotnictví trvat na tom, aby onkolog pracoval na celý úvazek, ale bude možné tyto úvazky rozdělit.

Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka: To znamená, že se o jedno místo bude moci podělit víc lékařů a nebo právě lékařek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?