ČT1: Konec dětských zdravotních očkovacích průkazů

19. 9. 2013 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Přehled o tom, jak dítě roste, pravidla první pomoci nebo prevence úrazů. Tyto informace, které byly běžnou součástí dětského zdravotního očkovacího průkazu, v něm letos chybí. Teď se připravují nové na příští rok a odborná společnost pediatrů se obává, že kvůli úsporám zeštíhlí ještě víc.


Státní zdravotní ústav, který má jejich vydávání na starosti, přiznává, že chce na průkazech ušetřit. Podle něj ale o povinné informace rodiče nepřijdou.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka ČT: Anna je na světě teprve několik hodin a už má svou zdravotní občanku. Průkaz dostane každé dítě ještě v porodnici, hned po narození a už se záznamem. O průběhu porodu a prvních vyšetřeních. Další pak přibývají následujících 19 let. Dokud dítě neopustí ordinaci pediatra. V Česku se dětské zdravotní průkazy vydávají 20 let. Za tu dobu změnily podobu, teď i obsah. Informace o očkování, tabulky pro zápisy dětských nemocí a preventivních prohlídek zůstaly, další informace pro rodiče ale letos chybí.

Dana NEDĚLKOVÁ, dětská lékařka: Jsou už bez příloh, které informovaly ohledně těch prvních pomocí a tak dále.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka ČT: 3měsíční Dorotka má v průkazu oproti Anně zápisů víc. Nově i o prvním očkování. Její matka Ladislava, ale další informace o kojení, dětské lékárničce, nebo bezpečnosti novorozenců postrádá.

Ladislava ČEJKOVÁ, matka Dorotky: Když to tam nebude, tak zase to musí lidí a ty maminky hledat na internetu a v různých časopisech.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka ČT: Státní zdravotní ústav, který má průkazy na starosti, ale právě na elektronickou podobu vsadil. Chybějící informace si podle něj rodiče mají najít na jeho stránkách. Přiznává, že je to i snaha ušetřit.

Jitka SOSNOVCOVÁ, ředitelka Státního zdravotního ústavu: Pokud by finanční prostředky na to byly, že by se současně s webovou aplikací, by se v podstatě ty, vydával i ten informativní materiál, tak bude to de facto 2 krát jištěný, že se ty informace k rodičům dostanou. Ale pokud se někde má uspořit, tak si myslím, že tady je to celkem bezproblémová úspora.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka ČT: Ještě před 6 lety dalo Ministerstvo zdravotnictví na průkazy milion a půl, letos 400 tisíc.

Hana CABRNOCHOVÁ, předsedkyně Odborné společnosti dětských lékařů: My se obáváme toho, jaká situace bude v příštím roce, protože žádný systém financování nastaven nebyl.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka ČT: Ministerstvo zdravotnictví slíbilo, že peníze najde a pro příští rok se průkazy nezmění. Co a kam se bude Anně zapisovat za 2 roky, ale teď nikdo zaručit nemůže, příští podzim se totiž o tisku průkazů a jejich podobě bude rozhodovat znovu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?