ČT1: Slovensko a antikoncepce

14. 11. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Věřící lékárníci na Slovensku nechtějí ženám prodávat hormonální antikoncepci. Odvolávají se na takzvanou výhradu svědomí, která jim nedovoluje prodávat přípravek bránící početí. Podpořila je v tom Biskupská konference. Ta sice nepožaduje plošný zákaz hormonální antikoncepce, tvrdí ale, že katolíci by ji prodávat neměli.


David MIŘEJOVSKÝ, zpravodaj ČT, Bratislava: Hormonální antikoncepci nevedeme, i takovou odpověď mohou ženy na Slovensku slyšet od lékárníka. Tyto přípravky totiž nemusí zabránit samotnému početí, ale způsobí, že se zárodek nevyvine.

Josef GLAZA, lékař, přednosta Ústavu zdravotní etiky, SZU: Tento počatý človíček zahyne. Je potom problémem svědomí pro ty, kteří to domýšlejí a mají citlivé svědomí.

David MIŘEJOVSKÝ, zpravodaj ČT, Bratislava: Profesor Glaza na stanovisku bioetické komise Biskupské konference spolupracoval. Podle něj se mají lékárníci sami rozhodnout, co prodávat budou a co ne. Ženy z menších obcí s jedinou lékárnou se teď ale bojí, aby pro ně nebyla hormonální
antikoncepce nedostupná. Podle ministerstva zdravotnictví to ale nehrozí.

Zuzana ČIŽMÁRIKOVÁ, mluvčí, Ministerstvo zdravotnictví SR: Nemyslíme si, že je problém koupit antikoncepci na území Slovenské republiky. Ani že by šlo o nějakou masovou akci. Spíš si myslíme, že je to nyní pár ojedinělých případů.

David MIŘEJOVSKÝ, zpravodaj ČT, Bratislava: Slovenky, užívající hormonální antikoncepci žádají, aby v každé lékárně byl alespoň 1 člen personálu, který jim ji prodá, nebo poradí, kde ji v blízkém okolí seženou. Ordinací gynekologa Michala Klimenta projdou desítky den ženě. Hormonální antikoncepci užívá asi pětina z nich. On sám ji v mnoha případech doporučuje.

Michal KLIMENT, gynekolog, Společnost pro plánované rodičovství: Antikoncepci gynekologové vnímají jako jednu z mála realistických cest, jak zachovat lidem normální sexuální život a zároveň je nevystavovat riziku potratů.

David MIŘEJOVSKÝ, zpravodaj ČT, Bratislava: Josef Glaza antikoncepci ženám nezakazuje. Chce ale, aby přemýšlely, jestli ji skutečně potřebují. Podle něj mnoho především mladých dívek ji užívá zbytečně.

Josef GLAZA, lékař, přednosta Ústavu zdravotní etiky, SZU: Když se jich ptáme, velmi často vůbec sexuálně nežijí a ani celkem nevědí, proč to berou, protože to berou i kamarádky.

David MIŘEJOVSKÝ, zpravodaj ČT, Bratislava: Podle statistik užívání hormonální antikoncepce na Slovensku v posledních 3 letech klesá. Ženy ji ale nepřestávají brát kvůli víře, jednoduše na ni nemají peníze. David Miřejovský, Česká televize, Bratislava.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?