ČT24: Za Fisherův schodek 110 miliard může i zdravotnictví

3. 9. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Přemysl Čech (moderátor): Po prázdninách vás vítám zpátky v oživujícím byznysu. Pojďme si projít nejnovější zprávy. První dvě zákonná opatření v historii České republiky plánuje už příští týden předložit vládě ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát. (needitovaný přepis pořadu)


Do Senátu chce poslat zvýšení plateb státu zdravotním pojišťovnám, víc než o 7 miliard a taky snížení poplatku za pobyt v nemocnicích. Jeho plán ale zároveň prohlubuje schodek státního rozpočtu. Podle ministra financí Jana Fischera neměl původně překročit 105 miliard. Nakonec to bude o 5 miliard víc.

Petr VAŠEK, redaktor

Poplatky v nemocnicích by se měly podle plánu ministra snížit ze 100 na 60 korun. A zatímco pacienti ušetří, stát by měl napumpovat do zdravotnictví co nejdřív další miliardy.

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi /nestr./

Chceme to dát do Senátu, protože Senát má zase nějaký čas na to. Tak nám jde o to, aby se to vůbec stihlo.

Petr VAŠEK, redaktor

Zvýšení státních dotací za důchodce, děti nebo nezaměstnané by příští rok pomohlo hlavně nemocnicím. Podle ministra zdravotnictví Martina Holcáta má už dnes třetina nemocnic vážné finanční problémy.

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi /nestr./

Budou mít problém třeba s výplatou mezd a s nákupem zboží.

Petr VAŠEK, redaktor

Šéfové nemocnic přiznávají, že už letos museli kvůli škrtům ve zdravotnictví prodloužit čekací doby na plánované operace a někteří škrtají i jinde.

Marek ZEMAN, ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (ODS)

My jsme byli nutný uzavřít některá lůžka, kupříkladu na neurologické klinice, na chirurgické klinice.

Petr VAŠEK, redaktor

Ministr Holcát chce na vládu předložit tři varianty. První počítá se zvýšením státních dotací o 3,7 miliardy, druhá o 5,7 miliardy a třetí o téměř 7,5 miliardy. Sám podporuje tu nejvyšší a stojí za ním i hlasy ČSSD, která má v Senátu jasnou většinu. Jenže víc státních peněz do zdravotnictví, rovná se vyšší schodek státního rozpočtu. Ministr financí Jan Fischer přitom s víc než 7 miliardami pro zdravotnictví v rozpočtu nepočítá. A je ochotný dát maximálně polovinu.

Jan FISCHER, ministr financí v demisi /nestr./

Bude to zhruba 50 korun na jednoho pojištěnce, prostě to vychází z rozpočtové kapacity, kterou dnešní době máme.

Petr VAŠEK, redaktor

I kdyby Fischer na vládě vyhrál, stejně bude mít o 5 miliard vyšší schodek než sliboval.

Jan FISCHER, ministr financí v demisi /nestr./

Jestliže jsme zvyšovali mimochodem ten schodek ze 105 na 110, tak dominantní právě proporci v tom činí těch 3,7 miliard na platbu za státní pojištěnce.

Petr VAŠEK, redaktor

Senátoři by se měli dostat ke schvalování prvních dvou zákonných opatření na začátku října. Pokud je přijmou a potvrdí je do konce roku i poslanci, začnou platit od začátku roku. Anna Vorlíčková a Petr Vašek, Česká televize.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?