Čtvrtina diabetiků trpí některou z diabetickým komplikací

20. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V České republice žilo loni 687.000 léčených diabetiků, to je o 20.000 více než v roce 2002. Některou diabetickou komplikací trpělo 26% pacientů s cukrovkou. Vyplývá to z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky...


PRAHA -

Počet diabetiků se za posledních deset let zvýšil o třetinu. Zvýšený výskyt pacientů s cukrovkou souvisí podle předsedy Svazu diabetiků Františka Vyštejna se současným životním stylem. Sedavé zaměstnání, nevhodná strava, stále více lidí s nadváhou a častý stres - to vše se podílí na doslova epidemickém šíření diabetu v celém světě.

Nejčastější komplikací je poškození oční sítnice, která se vyskytuje u 12 procent diabetiků, 2200 lidí cukrovka připravila o zrak. Poškození ledvin postihlo devět procent pacientů s cukrovkou, třetině takto nemocných činnost ledvin selhává.

Další častou komplikací je takzvaná diabetická noha. Tkáň nohy pacientů je v tomto případě závažně narušena v důsledku porušeného cévního zásobování. Tato komplikace se vyskytuje u každého 20. diabetika. O její závažnosti svědčí fakt, že 7000 lidí, tedy jedno procento diabetiků, má nohu amputovanou.

Zhruba třetina lidí postižených cukrovkou nebere žádné léky a své onemocnění kompenzuje dietou. Téměř polovina diabetiků užívá perorální antidiabetika. Inzulín si musí denně píchat 15 procent pacientů a dalších šest procent kombinuje inzulín s pilulkami.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?