Čtvrtina případů klíšťové encefalitidy v EU za 40 let byla v ČR

8. 2. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Česko je v EU zemí s dlouhodobě největším počtem případů klíšťového zánětu mozku. Čtvrtina všech onemocnění za posledních 40 let byla u českých pacientů. Novinářům to řekl předseda Koalice pro podporu očkování a člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu Rastislav Maďar.


Česko je původní endemické území, odkud se infekce rozšířila. Vysoký výskyt je také ve Slovinsku, Německu, Rusku a Pobaltí. V ČR nejvíc případů bylo v roce 2006, a to 1029.

Loni bylo v ČR 573 onemocnění, což je opět nejvíc v EU. Rok předtím jich bylo 861. Podle oficiálních dat loni ve většině zemí s dosud vysokým výskytem, kromě Litvy, Švédska a Maďarska, klesly počty onemocnění.

„Za tímto poklesem není prudký nárůst proočkovanosti, ale spíše klimatické podmínky,“ poznamenal Maďar. Loni byla mrazivá zima bez sněhu s teplotami i minus 20 stupňů Celsia, které přezimování klíšťat nesvědčí.

„Vzhledem k současnému vlhčímu počasí a ne příliš mrazivým teplotám můžeme letos předpokládat nárůst případů, navíc u této nemoci je běžné, že pokles v jednom roce střídá nárůst v dalším,“ varoval lékař, který soudí, že letos by počty onemocnění opět mohly překročit hranici 800.

Klíšťata se vyskytují stále více i v oblastech blíže člověku - v zahradách, městských parcích či chatových oblastech. Aktivní bývají od března do listopadu. Prevencí nákazy je vhodné oblečení a pokrývka hlavy, vysoká obuv, ponožky vytažené přes okraj kalhot a užití repelentu. Samozřejmostí jsou prohlídky těla po návratu z přírody.

„Jediným možným a specifickým způsobem, jak dosáhnout pokles počtu onemocnění na delší období, je zvýšení proočkovanosti. Vakcína je vysoce účinná u lidí všeho věku, včetně seniorů,“ zdůraznil Maďar.
Prevenci očkováním doporučily Evropská komise i Světová zdravotnická organizace v oblastech s více než pěti případy na 100.000 obyvatel každý rok všem obyvatelům, včetně dětí. Platí tedy i pro Česko. Očkováno je ale jen 20 procent Češek a Čechů, což podle Maďara k úbytku případů nestačí.

V Evropě nejvíce očkovaných obyvatel je v Rakousku, 88 procent, přispěla k tomu podle Maďara osvětová kampaň ve školách. Za posledních deset let se podle něj podařilo očkováním zabránit v Rakousku více než 4000 onemocnění a více než 30 úmrtím. „Počty případů jsou tak na úrovni několika desítek ročně, a to zásadně jen v zatím neočkované populaci,“ shrnul.

Na prevenci je podle Maďara nutno myslet i při cestách do ciziny, v posledních dvou letech hlásí země nové „endemické“ oblasti, Rakousko pět, po čtyřech Slovensko, Německo a Švýcarsko, šest Švédsko a jednu Rumunsko.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?