Čtvrtina závodních jídelen neuspěla při kontrolách hygieniků

6. 4. 2017 8:15
přidejte názor
Autor: Shutterstock
Zhruba čtvrtina závodních jídelen v Moravskoslezském kraji při loňských kontrolách hygieniků neuspěla. Pracovníci krajské hygienické stanice provedli loni 117 kontrol v závodních kuchyních, prověřili tak přibližně 75 procent provozoven tohoto typu.


Nedostatky byly zjištěny ve 30 zařízeních a hygienici za ně udělili pokuty ve výši 151.000 korun, řekla krajská hygienička Helena Šebáková. „Závady se týkaly zejména provozní hygieny, nálezu prošlých surovin, nesprávného značení nebo nedoložení dokladů o původu potravin. V sedmi případech bylo nařízeno opatření, tedy sanitace a zákaz použití surovin,“ řekla Šebáková. Hygienici při kontrolách odebrali 12 vzorků a pět stěrů z prostředí. „Nevyhověl pouze jeden vzorek, a to z důvodu nálezu alergenu, konkrétně celeru, který nebyl uveden v informacích pro spotřebitele,“ uvedla Šebáková.

Na závodní jídelny se hygienici zaměřují zvláště proto, že jde o provozovny s velkým objemem výroby a případný vznik alimentárních onemocnění by tak mohl ohrozit větší skupinu lidí. Ze stejných důvodů loni kontrolovali úroveň stravování také ve zdravotnictví a sociálních službách, která byla lepší než v závodních jídelnách. Při kontrolách 251 provozoven byly nedostatky jen v 19 z nich, za což hygienici udělili sankce 65.500 korun.

Během roku pak bylo v těchto zařízeních odebráno 32 vzorků a 70 stěrů, v šesti případech hygienici nařídili sanitaci nebo zákaz použití prošlých surovin.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?