Čtyři pětiny Čechů se nebojí, že by se mohly nakazit virem HIV

11. 7. 2014 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Víc než čtyři pětiny Čechů a Češek se nebojí, že by se samy mohly nakazit virem HIV. Skoro tři čtvrtiny lidí přitom ale považují nemoc AIDS v Česku za problém. Vyplývá to z průzkumu, který začátkem června provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Odpovídalo 1049 lidí nad 15 let.


„Proti předchozímu roku došlo k mírnému úbytku těch, kteří se nakažení virem HIV obávají,“ uvedlo CVVM. Obavy z možné nákazy má 14 procent dotázaných, loni to bylo 18 procent, v letech 2012 a 2011 pak 17 procent. Naopak strach z infekce nyní nemá 83 procent lidí, loni to bylo 80 procent a předloni 79 procent.

Podle autorů se pohled žen a mužů na možnost nakažení neliší. Roli nehrálo ani jejich vzdělání. Obavy ale rostly se snižujícím se věkem.

Téměř tři čtvrtiny lidí považují AIDS v Česku za problém. Naopak 18 procent dotázaných si myslí, že choroba žádný problém nepředstavuje. Téměř desetina respondentů neví, jak na otázku odpovědět. Proti loňsku se postoje téměř nezměnily. Přibylo ale mírně těch, kteří nemají na hrozbu šíření nákazy názor. Za problém považují AIDS víc ženy než muži.

Celkem 55 procent lidí si myslí, že se příslušné instituce problematice nemoci věnují přiměřeně. Čtvrtina míní, že pozornost je nedostatečná. Každý pětadvacátý naopak tvrdí, že je přílišná. Dalších 17 procent osob nemá na věc názor.

V Česku v poslední době rekordně přibývá nakažených. V prvním čtvrtletí lékaři evidovali 74 nových pacientů s virem HIV. Je to nejvyšší počet za první čtvrtletí od roku 1985, kdy se nákaza v zemi začala sledovat. Celkem národní laboratoř od té doby do konce letošního března zaznamenala 2196 nakažených - 1832 mužů a 364 žen. Nemoc AIDS se rozvinula u 407 osob - 332 mužů a 75 žen.

Česko sice patří ve srovnání s vyspělými zeměmi ke státům s malým výskytem choroby, podle neziskových organizací a expertů je ale stále nutné na riziko AIDS upozorňovat. Zástupci spolků i lékaři míní, že strach z nemoci v posledních letech opadl, a to i díky vývoji nových léků. Lidé se přestávají chránit. Nemocných však přibývá velkou rychlostí, zvlášť ve východní Evropě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?