Čtyři z pěti nemocnic Pardubického kraje čekají letos opět ztráty

26. 3. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Čtyři z pěti nemocnic Pardubického kraje by měly letos opět hospodařit se ztrátami. Se ziskem počítá pouze Pardubická krajská nemocnice. Vyplývá to z finančních plánů, které ČTK poskytl Pardubický kraj.


Krajská nemocnice by měla na konci roku skončit se ziskem více než 61 milionů korun, za loňský rok předběžně vytvořila zisk téměř 49 milionů. Ještě před měsícem se odhadovalo, že v roce 2013 bude mít ztrátu 20 milionů korun.

„Nemocnice intenzivně jednala o vypořádání minulých let zejména s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a podařilo se jí pojišťovnu přesvědčit, že má pravdu, a pojišťovna by jí měla doplatit za roky 2011, 2012 a snad i rok 2013,“ řekl ČTK vedoucí odboru zdravotnictví Miroslav Gregor. K dobrým výsledkům by nemocnici letos podle něj měla pomoci nová úhradová vyhláška, která je příznivá k velkým zdravotnickým zařízením.

Ostatní čtyři nemocnice v Chrudimi, Ústí nad Orlicí, Litomyšli a Svitavách skončily loňský rok se ztrátami a s nimi počítají i letos. Celková loňská ztráta předběžně činí 2,6 milionu korun, letos by měly vytvořit ztráty asi 44 milionů korun. K relativně dobrým loňským výsledkům však nemocnicím pomohly takzvané vyrovnávací platby od Pardubického kraje, vloni jim hejtmanství poslalo nebo odpustilo na nájemném 147 milionů korun, letos na tyto účely plánuje 97 milionů korun.

Všechny nemocnice za sebou vlečou kumulované ztráty z minulých let. U některých se už blíží základnímu jmění a mají také značné závazky po splatnosti, čímž jsou splněny formální zákonné podmínky pro zahájení insolvenčního řízení. Krajští zastupitelé proto v únoru schválili fúzi pěti krajských nemocnic k 1. červenci, do obchodního rejstříku má být nový subjekt Nemocnice Pardubického kraje zapsán na konci roku.

Sloučení má zajistit lepší ekonomiku zařízení a odstranit hrozbu insolvence. Během dvou let se také zvýší základní kapitál nemocnic celkově o 250 milionů korun. V budoucnu by měly restrukturalizace zdravotní péče včetně koncentrace oborů do některých nemocnic, společné nákupy léků a zdravotnického materiálu, centralizace řízení, spojený informační systém a sdílené služby přinést značné úspory.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?