Curyšské nemocnice čeká hlubší kontrola

2. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Kanton Curych zveřejnil plán jím schválených a finančně podporovaných nemocnic s účinností od příštího roku, k němuž se dotčené subjekty ještě mají možnost vyjádřit.




Jak uvádí ředitel zdravotního odboru Thomas Heiniger, některá ústavní pracoviště loni nesplnila stanovený minimální roční počet léčených případů, a proto do budoucna ztratí oprávnění provozovat určité výkony. Jde o desítky pracovišť napříč různými obory (chirurgie, neurologie, ORL, gynekologie aj.). Kanton ovšem ještě hodlá zpřísnit pravidla tak, že minimální počet výkonů provedených za rok by se měl vztáhnout i na jednotlivé lékaře, zejména co se týče operací.

Audity na obzoru

Curyšské nemocnice rovněž čeká více kontrol, jimiž stát hodlá důsledně v praxi prosadit povinnost zařízení přijímat všechny pacienty bez rozdílu, ať jsou pojištěni ve veřejnoprávním systému nebo komerčně. V průměru podle státní statistiky tvoří pacienti pojištění pouze v základním veřejném pojištění 75 % klientely nemocnic, ovšem u některých lůžkových zařízení jejich podíl činí jen 18 %. Kanton si chce pomocí auditů ověřovat, zda jde jen o náhodný jev, nebo zda některé ústavy diskriminují chudší pacienty či méně lukrativní ve vztahu k DRG úhradám. Audity čekají zejména ta zařízení, jež vykazují méně než 50% příjem pacientů pojištěných jen ve veřejnoprávním systému.
Thomas Heiniger rovněž avizuje, že nemocnice se stanou ještě transparentnějšími pro pacienty, než je tomu v současnosti, a to prostřednictvím zveřejňování srovnání kvality výsledků jejich činnosti. Avšak již dnes kanton publikuje o jednotlivých zdravotnických zařízeních mnohá data, jež mj. vypovídají o úrovni péče či míře zkušeností personálu. Občané si například sami mohou porovnat, kolik a jakých výkonů jednotlivé ústavy provádějí a zda se pohybují kolem průměru, nebo se od něho odchylují v pozitivním či negativním slova smyslu. Curych v dalších letech podpoří výzkum v oblasti srdeční chirurgie, neurologie a neurochirurgie, hodlá také zpřesnit definici a financování některých výkonů u těchto oborů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?