CVVM: Ve společnosti mírně klesl odpor ke zdravotnickým poplatkům

27. 1. 2010 8:42
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve společnosti mírně poklesl odpor k regulačním poplatkům ve zdravotnictví, stále s nimi ale nesouhlasí 63 procent lidí. Ukazují to výsledky průzkumu veřejného mínění z prosince 2009, které zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).


Proti roku 2008 klesl počet odpůrců poplatků o sedm procentních bodů.

S poplatky častěji souhlasí lidé s vysokoškolským vzděláním, s dobrou životní úrovní a dobrým zdravotním stavem. Příznivci poplatků převažují mezi voliči ODS a TOP 09, odpůrci mezi voliči ČSSD a KSČM.

Podle 71 procent Čechů zdravotnické poplatky neúměrně zatěžují sociálně slabé občany. Nadpoloviční většina lidí se také domnívá, že poplatky nejsou účinné proti zbytečným návštěvám lékaře nebo proti plýtvání léky. Přes polovinu lidí si ale nemyslí, že by poplatky byly neúměrnou zátěží pro všechny občany.

Regulační poplatky zavedl bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Systém byl od té doby upraven. Nyní se platí 30 korun v ambulanci a za položku na receptu, pokud je lék levnější než 30 korun, za den v nemocnici 60 korun a za pohotovost 90 korun.

Osvobozeni jsou novorozenci, poplatky v ambulanci neplatí dětí do 18 let. Těm je spolu se seniory nad 65 let snížen ochranný limit z 5000 na 2500 korun.

Průzkum CVVM také hodnotil spokojenost Čechů s lékařskou péčí. Spokojeno bylo 41 procent dotázaných, nespokojeno 22 procent. Více než polovina lidí se domnívá, že za poslední rok se kvalita zdravotní péče nezměnila.

Průzkum se uskutečnil v prvním prosincovém týdnu 2009. Zúčastnilo se ho 1067 lidí starších 15 let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?