Další výrobci léčiv se připravují na brexit bez dohody

2. 8. 2018 14:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Francouzská farmaceutická společnost Sanofi se připravuje na možnost nekoordinovaného odchodu Británie z EU a rozšiřuje v Británii své zásoby léčiv. Informoval o tom dnes deník The Wall Street Journal (WSJ). Podle zpravodajské společnosti BBC podniká kroky v tomto směru i švýcarská firma Novartis. Už dříve podobná opatření ohlásily výrobci léčiv AstraZenecea a MSD.


„Nejistota ve vyjednávání o brexitu znamená, že Sanofi pracuje na plánech pro scénář bez dohody,“ uvedl ředitel britské části společnosti Sanofi Hugo Fry. Podle BBC rozšiřuje firma zásoby léčiv o objem postačující na čtyři týdny, aby tak měla zboží na pokrytí 14 týdnů poptávky. „Sanofi je přesvědčena, že mimořádná opatření zajistí, že lidé ve Spojeném království budou mít přístup k potřebné léčbě i po odchodu Spojeného království z EU,“ dodal Fry.

WSJ popisuje strategii francouzské firmy jako poslední ukázku obav velkých evropských společností z „tvrdého brexitu“, tedy situace, kdy by Británie nedosáhla dohody s unií ohledně budoucích vztahů. Takový scénář by zřejmě vnesl velké problémy do dovozu zboží z kontinentální Evropy.

Zdroj WSJ ze Sanofi popsal, že firma s přípravami na neřízený brexit začala zhruba před rokem a britská větev začala hromadit zásoby asi o šest měsíců později. Podle zdroje se zatím britská vláda nepodělila o jakékoli odhady ohledně toho, co by v případě odchodu z EU bez dohody bylo z hlediska dovozu zboží reálné.

Firma Novartis neuvedla, v jakém rozsahu navyšuje nebo bude navyšovat své zásoby, pouze uvedla, že se jako většina ostatních farmaceutických společností připravuje na brexit bez dohody. V červenci oznámila konkurenční AstraZeneca, že množství skladovaných léčiv zvětší přibližně o pětinu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?