Další zdravotnické cvičení?

13. 4. 2012 7:39
přidejte názor
Autor: Redakce
Model zdravotnictví 2014 evidentně resort upekl ze zbytků nalezených na dně šuplíků. Čiší z něj snaha něco vymyslet a předložit za každou cenu. Jen ten pacient se do toho nesmí motat.


Model české zdravotnictví 2014 aneb další fáze zdravotnické reformy tak trochu připomíná už přijatou novelu reformních zákonů o zdravotních službách. Spousta skvělých nápadů, které vtěleny do praxe mohou dopadnout jako výsledek činnosti dvojice Pat a Mat.

Třeba definice neposlušného pacienta jako by vypadla z příručky pionýra: poslouchej a (možná) budeš ošetřen! Nebudeme polemizovat o potřebě prevence. Jenže, ví vždycky doktor, na co pacienta léčí? A proč se v průběhu desetiletí tak zpřísnily normy na cholesterol či tzv. stařeckou cukrovku, že teď už v podstatě není nikdo, kdo by po čtyřicítce nebral trvale alespoň nějaký lék?

Jde o pokrok medicíny, nebo o zisk farmaceutických firem? A je pak důvodem odmítnout 85letému pacientovi ošetření, když nechce brát léky na diabetes, po nichž se mu zvedá žaludek, zatímco mírně zvýšená hladina cukru nemá na kvalitu jeho života žádný vliv?

Nové zdravotnictví nezapomíná ani na staré známé doplatky. Resort oprášil nápad na hrazení plomb či rozšíření sortimentu volně prodejných léků. Úplnou novinkou je ale návrh na rozdílnou cenu pojištění u různých pojišťoven. Ten počítá se snížením procenta povinného pojistného a jeho nahrazením nominálním doplatkem.

Spočítal už resort, co to udělá s celkovým výběrem peněz na zdravotnictví? A na kolik stát přijde kompenzace doplatku sociálně slabým a důchodcům?

Celý komentář najdete na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?