Dalších tisíc doktorů skončí, tvrdí odboráři

9. 1. 2011 7:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Organizátoři akce Děkujeme, odcházíme vyhlásili druhou vlnu odchodů. Prezident Klaus označil jejich chování za nezodpovědné.


Počet nemocničních lékařů, kteří podávají výpověď, má narůstat. Druhou fázi odchodů včera vyhlásil Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů (LOK-SČL). Podle jeho předsedy Martina Engela by výpověď mělo ještě podat několik set až tisíc doktorů.

„Dočkali jsme se toho, že po devíti měsících ignorování a bagatelizování naší iniciativy nyní čelíme smršti lží a polopravd ze strany lidí, kteří nesou zodpovědnost za stav tohoto systému. Jsme prý vyděrači, Cvachové a jde nám jenom o peníze,“ řekl Engel. Podle něj lékaři nechtějí zvyšovat schodek státního rozpočtu, ale hledat rezervy uvnitř systému. Reformy, které ve čtvrtek představil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), ale prý výsledek, po kterém doktoři volají, nepřinesou.

Výsledky reformy? Nejdřív za rok

„Do roka by se mělo ukázat, že kroky, které podnikáme, situaci začínají zlepšovat. Není to pochopitelně možno v rozmezí týdnů a měsíců, jak by si to organizátoři přáli,“ podotkl Heger, kterého včera podpořil i prezident Václav Klaus. Heger odmítá, že by ministerstvo neplnilo jiné požadavky, se kterými LOK-SČL přišel. Kromě zvýšení mezd k nim totiž patřila i reforma zdravotnictví a napravení nepravostí ve vzdělávání lékařů. Na obou bodech se nyní pracuje. Například co se týče studií, příští školní rok již bude probíhat podle nových pravidel. Hromadné odchody chce ministr řešit mimo jiné s pomocí ambulantních specialistů. Lékaři, kteří v nemocnicích zůstanou, mají přislíbeno více peněz.

Některým zařízením se s doktory podařilo dohodnout, takže své výpovědi stáhli. Ředitelé fakultních nemocnic, které jsou odchody lékařů postiženy méně než nemocnice krajské, včera po jednání s ministrem potvrdili, že jejich zařízení jsou připravena postarat se i o pacienty z nemocnic, které mají personální potíže větší. „Do roka by se mělo ukázat, že kroky, které podnikáme, situaci začínají zlepšovat. Není to pochopitelně možno v rozmezí týdnů a měsíců, jak by si to organizátoři přáli,“ podotkl Heger, kterého včera podpořil i prezident Václav Klaus. Heger odmítá, že by ministerstvo neplnilo jiné požadavky, se kterými LOK-SČL přišel. Kromě zvýšení mezd k nim totiž patřila i reforma zdravotnictví a napravení nepravostí ve vzdělávání lékařů. Na obou bodech se nyní pracuje. Například co se týče studií, příští školní rok již bude probíhat podle nových pravidel. Hromadné odchody chce ministr řešit mimo jiné s pomocí ambulantních specialistů. Lékaři, kteří v nemocnicích zůstanou, mají přislíbeno více peněz. Některým zařízením se s doktory podařilo dohodnout, takže své výpovědi stáhli. Ředitelé fakultních nemocnic, které jsou odchody lékařů postiženy méně než nemocnice krajské, včera po jednání s ministrem potvrdili, že jejich zařízení jsou připravena postarat se i o pacienty z nemocnic, které mají personální potíže větší.

Konec přesčasů a sbírka pro chudé

LOK-SČL celý přístup ministerstva považuje za zjednodušování situace. Krize v některých nemocnicích může nastat již mnohem dříve než na začátku března. Většina lékařů má totiž ke své běžné smlouvě navíc dohodu o pracovní činnosti, která se vztahuje na přesčasy. Ta má však výpovědní lhůtu pouze 15 dní. „Po výpovědi této dohody může lékař pracovat jen dobu určenou zákoníkem práce. V tom okamžiku nejde zajistit chod nemocnic ani při stávajícím počtu lékařů,“ vysvětlil Pavel Vávra, jeden z koordinátorů kampaně. Lékaři ze svých současných 50 tisíc korun měsíčně s přesčasy požadují zvýšení základního platu na 70 tisíc korun. Pro ty, kteří se po odchodu z nemocnice ocitnou v problematické finanční situaci, chce LOK-SČL založit sbírku, která by jim pomohla období překonat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?