Dana Jurásková: Jsem pro poplatky

2. 7. 2009 9:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Budeme platit poplatky za zdravotní služby, nebo ne? A jak to bude v krajských nemocnicích a lékárnách? Větší zmatky české zdravotnictví asi ještě nezažilo. Zlepší se to někdy? "Těžko říct," říká v rozhovoru pro časopis Instinkt už třináctá ministryně zdravotnictví od vzniku České republiky Dana Jurásková...


Tak jak to, paní ministryně, dopadne? Budou se platit za návštěvu lékaře poplatky, nebo nebudou?

Pro občany se zatím nemění nic. Senát přijal pozměňovací zákon, který poplatky nechává v původní podobě, a tato norma se teď vrací do poslanecké sněmovny, která musí 101 hlasy rozhodnout, zda ji přijme. Kdyby změna přijata byla, znamená to, že regulační poplatky zůstávají ve stejné podobě, v jaké platí i v tuto chvíli, s tím rozdílem, že by se snížil ochranný limit pro děti a seniory z 5000 na 2500 a očkování proti pneumokokům a přeočkování proti tuberkulóze by bylo zdarma.

A pokud by pozměňovací zákon přijat nebyl?

Když to neprojde, tak poplatky zůstávají ve stejném režimu jako teď.

Je pravda, že pokud by poplatky nebyly vybírány, znamenalo by to pro české zdravotnictví propad kolem deseti miliard korun ročně?

Ano. To je pravda. A další věc je, že očekáváme pokles výběru pojistného. Během celého roku 2009 by tak mohlo dojít k výpadku až třinácti miliard disponibilních prostředků zdravotních pojišťoven.

Jaké řešení vám navrhují sociální demokraté, kteří chtějí poplatky zrušit? Jak by se chtěli s tímto schodkem vypořádat?

Přiznám se, že jsem z jednání s nimi nebyla schopná identifikovat jejich věcný záměr.

Ale tato vláda vznikla i díky podpoře sociální demokracie, tak předpokládám, že do politiky vašeho ministerstva chce tato strana také mluvit.

Také jsem to předpokládala, ale očekávala jsem věcnou debatu, kterou jsem během dosavadních jednání, bohužel, nenalezla. My jsme se sešli dvakrát a naše názory se natolik lišily, že jsme se ani po určitých úpravách našich návrhů dohodnout nedokázali.

Co vám konkrétně ČSSD říkala?

Oni říkali, že naše varianta je pro ně nepřijatelná.

A nepřicházeli s nějakými svými návrhy?

S nějakými návrhy přišli, ale ty zase nebyly akceptovatelné pro nás.

Tak to opravdu vypadá na slepou uličku.

Některé návrhy z dílny ČSSD neměly regulační efekt a některé byly technicky naprosto neproveditelné.

Jak by chtěla sociální demokracie řešit ten předpokládaný desetimiliardový schodek?

Oni vůbec zpochybňovali, že by něco takového mohlo vzniknout.

Tak to vypadá, že se asi na ničem opravdu nedomluvíte.

Asi ne.

Vy jste ale také ještě donedávna nebyla úplně přesvědčena o účinnosti poplatků ve zdravotnictví.

Já vám to vysvětlím. Stála jsem u zrodu regulačních poplatků i celé reformy. Byla jsem součástí poradních orgánů ministra Julínka. Po nástupu do tohoto úřadu jsem pouze řekla, že systém regulačních poplatků je v tuto chvíli už méně přehledný, než byl na začátku, a kdyby se ještě dále deformoval, tak by se oslabil i jeho regulační efekt a neměl by potom už smysl. V tuto chvíli ale stále ještě funguje.

Takže jste zastánkyně poplatků ve zdravotnictví?

Spotřebitel zdravotních služeb potřebuje mít regulační mechanismus, který ovlivňuje jeho chování a rozhodování. Samozřejmě je ale možné tento systém dále kultivovat.

David Rath říká, že poplatky ohrožují zdraví lidí, protože někdo kvůli nim nemusí lékaře navštívit, i když by to potřeboval.

Pokud je člověk v sociální tísni, jsou mu přece poplatky odpuštěny.

A co říkáte na pokusy sociálnědemokratických hejtmanů poplatky v krajských nemocnicích zrušit?

Nevím, jak to bude fungovat na krajích. To je v rukou těch, kdo je ovládají. Neustále ale opakuji a trvám na tom, že právo v tomto státě musí dodržovat každý, a pokud není dodržováno, tak naprosto chápu pojišťovny, že budou kraje pokutovat. Občan by si měl přebrat, co je správně, a co ne.

Nebojíte se Davida Ratha? On je velmi tvrdý nepřítel.

Nejsem politik, takže si myslím, že pro něj nejsem partner nebo nepřítel.

Jak byste si vůbec představovala optimální reformu českého zdravotnictví bez ohledu na politiky? Co byste třeba udělala jinak než Tomáš Julínek?

Je možné, že by obsah reformy za mě doznal nějaké změny, ale na druhé straně, po bitvě je každý generál. Ve chvíli, kdy je známo, jakým způsobem reagovala česká populace a jakým způsobem reagovala česká politická scéna na zavedení jednoho parametru celé reformy, přistupovala bych hlavně jiným způsobem ke komunikaci s občany i politiky.

A co bude se zbytkem Julínkovy reformy? Skončí v koši?

Musím říct, že mě mrzí, jak to dopadlo, protože si myslím, že české zdravotnictví reformu potřebuje.

My na ministerstvu teď pracujeme na některých koncepčních materiálech, které chceme připravit pro příštího ministra, a ten, pokud bude mít sílu a pokud bude mít i takové politické zadání, tak je bude moci využít. Já ale skutečně v tuto chvíli nemám mandát a ani politickou podporu, abych mohla reformu realizovat.

Myslíte, že se někdy nějaké reformy zdravotnictví dočkáme, když je to politicky tak citlivá věc?

To bude také záležet na výsledcích voleb.

V původních plánech Tomáše Julínka byla i privatizace zdravotnictví. Jaký na to máte názor vy?

Já k tomu mám rezervovaný přístup a jediné, co jsem v tuto chvíli na toto téma ochotná říct, je to, že bych nepodporovala privatizaci zdravotních pojišťoven. U nemocnic je to otázka. Soukromé nemocnice ale v České republice fungují standardním způsobem, takže bych v tom nějaké zásadní nebezpečí neviděla.

Kolik pojišťoven by u nás mělo fungovat?

Podle mě by to mělo být alespoň pět pojišťoven, aby si mohly konkurovat, protože si myslím, že v této oblasti je konkurence zdravá.

A myslíte si, že si budou opravdu konkurovat, i když nebudou soukromé?

Jde o to, aby pravidla, která budou pro pojišťovny stanovena, byla taková, aby tam byl pro konkurenci vůbec prostor. Teď jsme v situaci, kdy velmi zpřísňujeme pravdidla pro fungování pojišťoven i pro nakládání s jejich prostředky, ale to je jen krizové opatření, které, doufejme, nebude trvat dlouho.

Sociální demokracie a někteří lidovci teď požadují vaše odvolání právě proto, že jste podepsala sloučení dvou pojišťoven.

Něco takového jsem ale očekávala. Vůbec mě to nepřekvapuje.

Proč jste podepsala fúzi dvou pojišťoven ve chvíli, kdy sněmovna schválila zákon, který něco takového už nepovoluje?

K tomu bych řekla dvě věci. Jako státní orgán se snažím řídit platnou legislativou, což tento návrh ještě nesplňoval. To zaprvé. A zadruhé, že jsem tu fúzi podepsala v ten samý den, byla náhoda. Měla jsem to rozhodnutí k podpisu už v pondělí, ale protože jsem byla v zahraničí, podepsat jsem to nemohla. Poslanecké sněmovně jsem se za to omluvila a mrzelo by mě, kdyby to brali jako projev nevážnosti vůči tomuto sboru. Byla to shoda okolností.

Je ale otázka, jestli ten požadavek na vaše odvolání byl myšlen vážně. Vždyť vám do konce mandátu stejně zbývá už jen několik měsíců.

Já si myslím, že to mysleli vážně.

Víte, kolik vám ještě zbývá času?

Tři a půl měsíce. Už se to krátí.

Změnil se nějak váš názor na české zdravotnictví po těch několika týdnech, co jste na ministerstvu zdravotnictví?

Mám ten názor pořád stejný. České zdravotnictví je na vynikající úrovni, ale má obrovské množství problémů, které je potřeba zásadně řešit. Zaslouží si, aby ho silná politická reprezentace nasměrovala jiným směrem.

Neláká vás po skončení vašeho současného mandátu zůstat v politice?

V žádném případě.

Vrátíte se na post ředitelky Vinohradské nemocnice.

Ano. Taková byla dohoda.

Ono asi není špatné, když ve svém profesním životopise budete mít uvedeno, že jste byla ministryní České republiky, že ano?

Pokud to dobře dopadne, tak na to budu pyšná.

MGR. DANA JURÁSKOVÁ, MBA

*21. září 1961 v Uherském Hradišti

- vystudovala střední zdravotnickou školu

- pracovala jako sestra, staniční sestra a vrchní sestra

- v roce 1992 dokončila Pedagogickou fakultu uK v Praze, obor ošetřovatelství

- v roce 1996 se stala náměstkyní ředitele pro ošetřovatelskou službu 1. LF uK Praha

- prezidentka České asociace zdravotních sester

- v dubnu 2009 byla jmenována ředitelkou Všeobecné fakultní nemocnice v Praze

- v květnu 2009 se stala ministryní zdravotnictví ČR

- je vdaná a má dvě děti

Milan Šíma, Instinkt

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?