Dana Jurásková přenáší svoji odpovědnost na provozovatele lékáren

17. 8. 2010 7:56
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalá ministryně zdravotnictví Dana Jurásková odmítla převzít odpovědnost za pochybení Státního ústavu pro kontrolu léčiv, v jehož důsledku vznikla na začátku dubna letošního roku provozovatelům lékáren značná finanční ztráta. Za viníky označila provozovatele lékáren.


Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vydal letos v dubnu chybný Seznam léčivých přípravků a potravin pro zvláštní lékařské účely hrazených ze zdravotního pojištění (Seznam) s některými úhradami vyššími, než byly skutečně platné. Zdravotní pojišťovny tak lékárnám proplatily nižší částky za vydané léčivé přípravky, než jaké byly deklarovány v tomto Seznamu.

Česká lékárnické komora (ČLnK) na vzniklou situaci reagovala hned 1. dubna 2010 (následně i 2. dubna) a navrhla paní ministryni součinnost při řešení vzniklé situace i postupy eliminující provozovatelům ztráty vzniklé v důsledku vadného úředního postupu. Ačkoli ředitel SÚKL osobně slíbil dostát všem závazkům vzniklým z tohoto nesprávného úředního postupu, paní ministryně v posledním dopisu adresovaném ČLnK více než 3 měsíce od tohoto aprílu vynesla snad již poslední „trumf“. Svým poněkud svérázným výkladem právních předpisů označila za skutečné viníky provozovatele lékáren: „…bez dalšího vycházeli pouze a jen z informativních údajů uvedených v Seznamu, aniž by jejich správnost ověřovali a komparovali s konstitutivními výroky příslušných rozhodnutí Ústavu, např. prostřednictvím dálkového přístupu do spisu.“

ČLnK s takovým výkladem zákona zásadně nesouhlasí, neboť ten jasně ukládá povinnost SÚKL zveřejňovat výsledky správních řízení o stanovení úhrad léčivých přípravků právě ve zmíněném Seznamu. Správních řízení je tak obrovské množství, že není v reálných možnostech provozovatelů lékáren, ale ani další odborné a laické veřejnosti, čerpat údaje o úhradách přímo z jednotlivých rozhodnutí, byť jsou přístupná na webu SÚKL. Právě proto byl zákonem zřízen Seznam.

Z odpovědi bývalé paní ministryně je zřejmé, že pod vedením Dany Juráskové nemělo ministerstvo zdravotnictví, jako orgán odpovědný za pochybení SÚKL, pravděpodobně v úmyslu uhradit provozovatelům lékáren škody vzniklé během 1. 4. 2010. Nezbývá než věřit, že se s nástupem nového vedení ministerstva zdravotnictví podaří celou záležitost vyřešit bez zbytečných průtahů a vysokých nákladů spojených s vedením soudních sporů na straně státu i provozovatelů lékáren.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?