Daniele je první na světě, kdo má umělé srdce nastálo

4. 10. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Jen tři až čtyři týdny života dávali italští lékaři patnáctiletému Danielovi. Narodil se s vážnou srdeční vadou, a protože je postižen i svalovou dystrofií, nebylo u něj možné provést dnes celkem běžnou transplantaci.


Zbývalo jediné řešení: voperovat mu umělé srdce, jako prvnímu pacientu na světě, kterému ještě není 16 let, nastálo. V nemocnici Bambino Gesu v Římě šlo tedy o světovou premiéru.

Podle expertů umělé srdce voperované na dobu určitou obvykle slouží k tomu, aby pomohlo nemocným, kteří čekají na transplantaci. Tentokrát se však římští kardiochirurgové rozhodli pro radikálnější variantu.

Lékařský tým se mladého pacienta nejdříve dotázal, zda se zákrokem souhlasí. Daniele (jehož skutečné jméno nemocnice neuveřejnila) si vzal čas na rozmyšlenou. Prostudoval si na internetu webové stranky amerického výrobce malého zařízení, které má zčásti nahradit jeho nemocné srdce: „V pořádku, můžete operovat, ale prosím co nejrychleji,“ řekl lékařům. Podle doktora Amodea by bez operace „byl odsouzen, takhle mu mohu klidně slíbit 20 - 25 let celkem normálního života“. Operace trvala 10 hodin. Pacient zůstane v nemocnici dalších 10 - 14 dní.

Umělé srdce, které mladému Danielovi voperovali, se vyrábí v USA, váží pouze 90 gramů a je dlouhé čtyři centimetry. Je poháněn bateriemi. Podle tělesné činnosti pacienta mohou mít trvanlivost až 10 hodin. Poté se musejí dobýt. Doposud byly u dospělých používány přístroje vážící až 400 gramů, které byly umístěny na břicho pacienta.

„To ale často vedlo k nebezpečným infekcím, proto jsme použili novou techniku,“ říká doktor Raponi. „Tento systém se nám zdá mnohem bezpečnější a nebezpečí infekce je značně omezeno.“ Do konce roku se ale v nemocnici Bambino Gesu budou používat ještě menší a lehčí přístroje: mají vážit 30 gramů a měřit dva centimetry.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?