Daňová poradna: DPH ve zdravotnických zařízeních

28. 6. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Problematika daně z přidané hodnoty ve zdravotnictví je velmi složitá. Čtenáři Zdraví.Euro.cz se k této otázce opakovaně vracejí. Na další dotaz odpovídá Pavel Vítek z daňové a účetní kanceláře Dates...


Zdravotnictví a medicína odpovídají na dotazy čtenářů ohledně daňové problematiky

Uživatel fuct@nem.lit.cz se ptá:

Na nedávném semináři k DPH ve zdravotnictví jsme obdrželi výklad vč. studijních materiálů k DPH ve zdravotnických zařízeních.

Zdravotní péče § 58(i služby související) hrazené - vymezené zák. 48/1997 Sb. jsou osvobozené od DPH za splnění 3 podmínek (osoba oprávněná, poskytnutí péče je osobě jíž je taková péče určena a musí být hrazena podle zákona o veřejném zdrav.pojištění 48/1997 Sb.)= osvobozené plnění, tj.

např.:

- miniinterrupce

- péče poskytnutá cizincům

- placené výkony pacientem

- laboratorní vyšetření

- vstupní i ýstupní prohlídky

- stomatologické výkony

- doprava pacientů doprava krve a krevních derivátů i labor.výsledků

- vydání potvrzení o vyšetření

zdravotní péče na požadavky státních orgánů i pojišťoven na požadavek obyvatel

-prodej zdravot.materiálu i prodej zdravot.přístrojů - nebyl uplatněn odpočet).

- poplatek za vypsání receptu mimo ambul.dobu

Danili jsme dosud zdrav.péči placenou pacientem i cizincem 5%. Po semináři jsme se obrátili na daň.poradkyni a její názor je, že lze dodatečně opravit na osvobozené plnění. Liší se však i poradci (např. výklad, že „hrazené“ znamená jen to co hradí pojišťovny). Po opětném se ponoření do zákonů atd. jsem si došla k závěru, že jde o osvobozené plnění, neboť slovo „hrazené“ je převzaté ze zákona 48/1997 a výklad §58 v zák.217/2205 platný ode dne vyhlášení (3.6.2005 ne 1.7.05 jak si někdo vykládá) upřesňuje slovo hrazené na vymezené.

Odpovídá Pavel VÍTEK, daňová a účetní kancelář DATES

Výklad zákona o DPH po novele od 1.1.2005 je dosti problematický, neboť samo Ministerstvo financí v něm udělalo dost zmatek. Ustanovení o tom, že osvobozená je toliko péče hrazená se do zákona dostalo poslaneckým pozměňovacím návrhem. Nic méně máme-li žít v právním státě, je nutné dodržovat to, co jest zákonem stanoveno. Z tohoto důvodu jsem od 1.1.2005 zastával jiné stanovisko, než Ministerstvo financí. O tento výklad (t.j. výklad MF) se pak opírali kolegové při obhajobě „pohodlného“ stavu , t.j. stavu beze změn kdy tvrdili, ža jakákoliv zdravotní péče je ovobozená od daně zcela ignorujíce podmínku stanovenou zákonem.

Náprava tohoto stavu přišla až se zákonem 217/2005 který v části čtvrté nepřímo novelizuje §58 zákona o DPH. Ruší tím podmínku hrazení a vrací ji na vymezení dle zákona 48/1997. To znamená, že od 3.6.2005 lze zdravotní péči poskytovanou za úhradu (nehrazené výkony nebo výkony poskytnuté osobám které nemají na úhradu nárok) považovat opět za osvobozené zdanitelné plnění. Období od 1.1.2005 do 2.6.2005 je otázkou postupu konkrétního správce daně. Bude-li se řídit několikrát měněným výkladem MF, mohl by tento postup projít i od 1.1.2005. Bude-li se řídit zákonem, pak je zdanění nehrazené péče 5% sazbou v souladu se zákonem.

Pavel VÍTEK

Daňová a účetní kancelář DATES

Na Okrouhlíku 1160 , 500 02 Hradec Králové

http://www.dates.cz , e-mail: pavel.vitek@dates.cz

tel.: 495217355-6 fax: 495221818

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?