Daňová poradna: jak je to s klinickými lékovými studiemi

11. 3. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Autorka dotazu se ptá, za jakých podmínek je lékař při sledování klinické lékové studie povinen platit DPH? Ke kterému číselnému kódu SKP patří? Na dotaz odpovídá Pavel Vítek z daňové a účetní kanceláře Dates. Otázky ohledně platby daní zodpoví i vám.


Otázka: Rostislava Adamová

Prosím o vyjádření, zda níže popsaná činnost je, či není osvobozená od DPH, ev. ke kterému číselnému kódu SKP patří.

1. Lékař má vedle hlavního zaměstnavatele (státního zdravotnického zařízení)

dohodu o provedení práce s vysokou školou, lékařskou fakultou založenou v souladu s právním řádem ČR na sběr a kontrolu dat vyžadovaných v průběhu řešení a monitoringu projektu s názvem „Hodnocení účinnosti a bezpečnosti léčby přípravkem XY u pacientů s nemocí 123,

2. dále smlouvu o poskytování služeb dle § 269 odst. 2 obchodního zákoníku s právnickou osobou založenou v souladu s právním řádem ČR za účelem provádění zprostředkovatelské činnosti v oblasti zdravotnictví a to, klinického hodnocení léčiv (klinické studie), tzn. vyplňování Case report form pro zadavatele, kdy na základě správného výběru pacienta (s jeho souhlasem) provádí testování zadavatelem dodaných léčiv ve stanoveném zdravotnickém zařízení v ČR. Zadavatel studie - zahraniční dodavatel má smlouvu se zdravotnickým zařízením v ČR, že předmětná studie bude probíhat na přístrojích a v prostorách zdravotnického zařízení v ČR,

3. dále smlouvu o vytvoření autorského díla a převodu výhradních užívacích práv dle autorského zákona, kdy objednavatel je zahraniční subjekt, zastoupený paní AB, vedoucí organizační složky v ČR. Předmětem smlouvy je provedení a zdokumentování klinického hodnocení autorem (lékařem) s cílem získat údaje o účinnosti a bezpečnosti léčiva podávaného pacientům trpícím nemocí 123. Objednatel na své náklady dodá autorovi bezplatně léčiva a veškeré potřeby pro zdokumentování klinického hodnocení v potřebném množství k provedení studie. Plátcem odměny je zahraniční subjekt.

Autor (lékař) zařadí do studie hodnocené subjekty (pacienty).

Obecně se jedná o klinické lékové studie, prováděné na území České republiky pro zahraničního objednavatele, prostřednictvím právnické osoby založené v souladu s právním řádem ČR, kdy dodavatelem léčiv i plátcem odměny je zahraniční subjekt a nejsou hrazeny podle zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Odpovídá Pavel Vítek, daňová a účetní kancelář Dates.

Výše uvedené činnosti nejsou zdravotnickými službami a proto ani nejsou osvobozeny od DPH. Co se týče zařazení do SKP , podotýkám, že k takovému zařazení nejsem autorizován a je věcí Českého statistického úřadu popřípadě jím zmocněných firem které provádějí zařazování činností do SKP. Podle mého názoru půjde o činnosti vědecké a výzkumné uvedené v SKP 73.10.15 – výzkum a vývoj v oblasti lékařských věd a farmacie se sazbou daně 19%. Místem plnění je tuzemsko, pokud je služba uskutečňována v tuzemsku (§10 odst. 4 písm. a) – vědecké služby).

Nyní k jednotlivým bodům:

1. Dohoda o provedení práce je závislou činností a její vykonavatel není dle § 5 odst. 2 poslední věty (zákona o DPH) osobou povinnou k dani a proto předmět této činnosti není dle § 1 odst. 1 zákona o DPH předmětem daně (není uskutečněn osobou povinnou k dani) a to ani v případě, kdy z titulu jiných činností je osoba uskutečňující závislou činnost (zaměstnání) plátcem DPH.

2. Smlouva o poskytnutí služby je již samostatnou ekonomickou činností a příjmy z této smlouvy budou podléhat DPH a to základní sazbě.

Otázkou v konkrétně uvedeném případě zůstává, zda přesně tato činnost tj. dle pokynů zadavatele a nikoliv ve svém zařízení není skrytou formou závislé činnosti , zastřenou formálně smlouvou obchodní a zda není porušením zákona o zaměstnanosti a neměla by být pojata jako činnost závislá. V opačném případě tj. pokut to projde jako samostatná činnost vykonávaná podnikatelem platí o dodávce léčiv a poskytnutí zařízení ze strany odběratele to samé jako v případě č. 3

3. Smlouva k převodu autorských práv k dílu je službou podléhající základní sazbě daně §14 odst. 1 písm a) zákona. Léčiva a potřeby dodané bezplatně odběratelem studie však bude nutné zdanit jako naturální příjmy autora daní z příjmu a zahrnout jejich hodnotu do základu DPH.

www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?