Databáze emocí bude pomáhat autistům

19. 10. 2016 10:57
přidejte názor
Autor: Redakce

Databázi fotek zachycujících šest základních emocí vytvářejí psychologové z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity Brno. Autentické fotografie jsou základem pro novou hru, která by měla zkvalitnit život dětem a dospívajícím s poruchou autistického spektra.




Pro vytvoření hry potřebují tvůrci tisíce obrázků, ze kterých vyberou ty s nejlépe rozlišitelnou emocí. S prosbou o pomoc se teď obrací na veřejnost prostřednictvím webových stránek www.emoce.info, přes které mohou lidé do databáze své fotografie vkládat. Snímky, jež odborníci začlení do hry, umožní dětem osvojit si chování, které jim není přirozeně vlastní.

„Lidé, u nichž se projevuje autistické vnímání světa, rozeznávají své emoce i emoce druhých lidí obtížněji. Pokud má dítě ve škole dvacet spolužáků, každý své pocity vyjadřuje jinak. Například dítě s Aspergerovým syndromem pak neví, co kdo jak myslí a jak se cítí. Díky naší hře si postupně vytvoří ‚osobní databázi‘ toho, jak různé emoce vypadají, a bude tak lépe rozpoznávat to, co uvidí v reálném životě,“ vysvětlil PhDr. Pavel Humpolíček, Ph. D., vedoucí Psychologického ústavu Filozofické fakulty MU.

Připravovaná hra je součástí programu Newron, který psychologové spolu s informatiky Masarykovy univerzity vyvíjejí od roku 2012. Kromě Nadačního fondu Kometa ho podpořily i další subjekty – například Nadace ČEZ či Centrum pro transfer technologií MU. Novou hru i zbytek programu Newron si může vyzkoušet kdokoli. Jsou zdarma ke stažení na: www.newron.cz a www.emoce.info (Zdroj: MU Brno)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?