David Rath navrhl širší dekriminalizaci marihuany pro osobní léčbu

5. 6. 2013 7:47
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé by měli mít možnost pěstovat a mít marihuanu pro vlastní léčbu, aniž by jim kvůli tomu hrozila kriminalizace. Podmínkou by bylo to, že by jim léčení touto drogou doporučil jejich lékař. Novelou příslušných zákonů to navrhl z vazby stíhaný poslanec David Rath. Zdůraznil, že předloha nespočítá v dekriminalizaci rekreačního užívání konopí.


„Není záměrem novely rozšířit okruh takzvaných legálních drog, k jejichž užívání by se mohli zejména mladiství ubírat. Novela dekriminalizuje pouze prospěšné léčivé účinky konopí, nikoli jeho rekreační užívání,“ uvedl poslanec, který je ve vazební věznici už déle než rok pro podezření z korupce a který poslal za tu dobu do Sněmovny 13 norem.

Částečná legalizace marihuany by podle Ratha oslabila černý trh s touto lehkou drogou. Rath se zároveň pozastavil nad už platnou poslaneckou novelou, která legalizovala konopí pro léčebné účely, ovšem pod taktovkou státu.

Kvůli vysoké ceně je podle něho léčba pro většinu pacientů prakticky nedostupná. Současnou úpravu pokládá Rath za neetickou kvůli „ekonomické segregaci pacientů“.

Rath čeká na soud spolu s dalšími lidmi v souvislosti s údajnou korupcí při zadávání některých zakázek Středočeského kraje, v jehož čele v minulosti stál. Žádnou z jeho předloh poslanci ještě ani nezačali projednávat a není jisté, zda se tak vůbec stane. Poslanec totiž musí normy uvést na plénu podle jednacího řádu osobně.

V programu červnové schůze by se neměla objevit ani jedna Rathova norma. Organizační výbor je navrhl z pořadu rovnou vyškrtnout. Na některých schůzích sice na pořadu zůstaly, poslanci je ale - podobně jako řadu jiných bodů - neprojednávali.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?