Dávkování po tabletách neušetří, míní lékaři

16. 1. 2012 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Místo celého balení by mohli lékaři předepisovat přesný počet tablet, navrhuje ministerstvo zdravotnictví. Dalo by se tak ušetřit OE každý rok totiž podle odhadů vyhodíme léky na recept za čtyři miliardy korun.


V lékárně by podle předpisu lékárník buď ustřihl nebo usypal počet tablet, které lékař určil. „Pak by samozřejmě musel umístit lék věrohodně do jiného obalu, dát nálepku a razítko, aby bylo jasné, že je to děláno odborníkem podle pravidel,“ vysvětluje šéf zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Tento systém již funguje například v USA.

Praktickým lékařům se ovšem nápad příliš nezamlouvá. „U akutních případů předepisujeme balení, která odpovídají předpokládanému průběhu onemocnění. Lékařisi to hlídají, protože mají roční limity, co mohou předepsat. Když je překročí, musí platit srážku,“ vysvětluje předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák.

Nejdražší léky, které užívají chroničtí pacienti, pak tímto způsobem regulovat nejde už vůbec.
Lékárníkům se zase systém nelíbí z jiného důvodu.

Podle Stanislava Havlíčka z České lékárnické komory je nemyslitelné, aby se rozpočítávaly léky v ruce. Mohou to dělat jen lékárny, které mají vybudované superčisté prostředí, což je nákladné.

Dalším rizikem jsou padělky. Když se lék bude z větších balení dělit, je složitější kontrola šarží.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?