Dbalý (NS-LEV21): Ministerstvo zdravotnictví svými kroky velmi vážně ohrožuje kvalitu zdravotní péče

24. 10. 2012 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví připravuje nový zákon o vzdělávání lékařského personálu, který by mohl platit již od přespříštího roku.


Tento zákon může mít velmi zásadní dopad na kvalitu lékařské péče v České republice a je třeba na něj hlasitě upozornit. Jedná se totiž o další profesní ponížení absolventů středních zdravotnických škol. V případě, že zmíněný zákon skutečně bude platit, bude se přímo dotýkat stovek studentů a studentek na středních zdravotnických školách ve stávajícím prvním a druhém ročníku. Oč se jedná?

Ještě před několika lety mohli absolventi zdravotnických škol nastupovat do nemocnice přímo do pozice všeobecné zdravotní sestry. Po změně zákona jsou v současné době absolventi zdravotních škol zdravotními asistenty a do pozice zdravotní sestry se dostanou až po absolvování tříletého studia na VŠ nebo VOŠ. Již tento krok značně zkomplikoval situaci v oboru zdravotních sester, kterých je už tak dlouhodobý nedostatek. Zdravotní asistent totiž může pracovat pouze pod dozorem zdravotní sestry.

Nyní hodlá ministerstvo zdravotnictví ponížit absolventy středních zdravotnických škol pouze na pozici ošetřovatele s tím, že na pozici zdravotní sestry bude zapotřebí tříletého studia na VŠ. V mých očích je to nesmyslný krok, který pouze ztíží přísun nových všeobecných sester. Současně se jedná i o útok na současné VOŠ, kterým logicky ubudou všichni absolventi středních škol, kteří budou pokračovat ve studiu na všeobecnou zdravotní sestru.

Jako lékař, který se dlouhodobě pohybuje v oboru, a to včetně vysokých manažerských pozic, volám po zastavení takové iniciativy. České zdravotnictví potřebuje české zdravotní sestry. Nedělejme si iluze, že je to povolání masově poptávané u nastupující generace. Vzhledem k platům a časové náročnosti bychom si měli vážit všech, kteří chtějí českému zdravotnictví pomoci. Tímto způsobem je spíše odháníme. Připomínám, že absolventi středních zdravotnických škol mají podle mé zkušenosti znalosti na vysoké úrovni a především disponují praktickými zkušenostmi.

Vladimír Dbalý, expert NS-LEV 21 pro otázky zdravotnictví a bývalý ředitel nemocnice Na Homolce

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?