Debaty o pseudoefedrinu nekončí: ČLK apeluje na poslance

23. 4. 2009 10:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Mají být léky s pseudoefedrinem jen na lékařský předpis, nebo postačí, aby se pacienti při nákupu prokázali průkazem totožnosti? Tato otázka vyvolává již delší dobu mezi zdravotnickou odbornou veřejností ostré debaty. Česká lékařská komora nyní vyzývá zákonodárce, aby zakročili proti zneužívání těchto léků a nehlasovali pro Senátní návrh novely...


Od počátku května se léky na chřipku, které obsahují pseudoefedrin, budou prodávat jen na občanský průkaz. Nově je totiž Státní ústav pro kontrolu léčiv zařadil do kategorie výdeje léčiv bez lékařského předpisu s omezením. Ve hře byla i možnost, že by se léky vydávaly jen na lékařský předpis, s tím například počítal i poslanecký návrh novely zákona o návykových látkách. Jenže taková úprava se nezamlouvala senátorům, proto nyní budou poslanci o návrhu hlasovat znovu.

Česká lékařská komora se ale nechce smířit s tím, že by tyto léky byly vydávány na průkaz totožnosti, její šéf Milan Kubek vyzval zákonodárce k tomu, aby zabránili zneužívání léků s pseudoefedrinem k výrobě pervitinu „skutečně účinným opatřením“. Tedy, aby hlasovali pro původní návrh Poslanecké sněmovny, který počítá s prodejem těchto léků jen na lékařský předpis.

Podle komory by pacienti měli možnost zvolit si obdobný lék s podobným účinkem, který ale pseudoefedrin neobsahuje. „Míra zneužívání pseudofedrinu k výrobě pervitinu dosáhla v ČR takové míry, že vyžaduje spíše restriktivní přístup,“ tvrdí Milan Kubek.

Zájemcům o pseudoefedrin podle něj nic nebrání tomu, aby si léky s pseudoefedrinem nakoupili v několika lékárnách.

„Opatření navržené SÚKLem je tedy zcela neúčinné. Tzv. centrální úložiště dat, o kterém hovoří zákon o léčivu a které měl zřídit SÚKL, ve skutečnosti neexistuje, jeho tvorba a zajištění on-line přístupu všech lékáren by si vyžádaly obrovské finanční náklady, přičemž není uspokojivě ošetřena ani zcela zásadní otázka ochrany citlivých informací o zdravotním stavu pacientů,“ dodává Kubek.

Nastavený systém je hybridní

Systém, který představil Státní ústav pro kontrolu léčiv, se příliš nelíbí ani České lékárnické komoře. Podle jejího šéfa Stanislava Havlíčka tak bude lékárník povinen hlásit do systému všechny pacienty, i ty, kteří si pro podobný lék přijdou jednou do roka.

„Politici, kteří vysvětlovali, že recept by omezil na úkor narkomanů velké množství lidí, si zřejmě neuvědomují, že tento systém je ještě zrůdnější, do evidence se kvůli tomu dostanou všichni lidé a ten, kdo má s chřipkou opravdové problémy, bude rázem považován za narkomana,“ vysvětlil pro Zdraví.Euro.cz Havlíček.

Systém přirovnal k prodeji alkoholických výrobků. „ Je to, jako by se do evidence dostával ten, kdo si koupí jednu láhev vína,“ doplnil. Dodal, že v případě, kdy by se takovéto léky vydávaly na recept, méně nemocným by dokázali lékárníci najít obdobný lék bez pseudoefedrinu a ti více nemocní, by si pro recept k lékaři zašli.

Systém navržený Státním úřadem pro kontrolu léčiv je ale podle jiných lékárníků dostačující. „Ze strany lékařů došlo k jasnému nepochopení, my v této úpravě vidíme dostatečnou ochranu, lékárník může odmítnout lék vydat, pokud se domnívá, že bude zneužit k výrobě drog “ reagoval pro Zdraví.Euro.cz předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?