Děčínští lékaři: Zabraňte likvidaci nemocnice

12. 12. 2010 7:39
přidejte názor
Autor: Redakce
Děčínští lékaři se včera v poledne neshromáždili kvůli iniciativě Děkujeme, odcházíme. Spíše proto, že chtějí v Děčíně zůstat.


Obávají se totiž, že jejich zaměstnavatel, Krajská zdravotní, a. s., (KZ), kterou považují za ekonomicky neefektivní moloch, jejich nemocnici postupně likviduje. Plánuje prý uzavření některých důležitých oddělení a jejich převedení do ústecké nemocnice. Podle protestujících se dokonce uvažovalo o tom, že by děčínská nemocnice již neposkytovala akutní péči.

„Mrzí mne, že vedení Krajské zdravotní nepřišlo,“ znělo unisono na začátku příspěvku každého z řečníků. Ředitel této krajské organizace Eduard Reichelt se ze setkání omluvil.

„KZ v současné době žádnou změnu v užívání nemocnice nechystá,“ vzkázal v tiskové zprávě mluvčí akciové společnosti Jiří Vondra.

To však bylo zcela v rozporu s vyjádřením jednotlivých lékařů. „Přetahovali mne do Ústí nad Labem s tím, že se zde patologie zruší a převede do ústecké Masarykovy nemocnice,“ prohlásila primářka patologie Kamila Žatečková.

Přišel i Foldyna se starostou

Každým podobným příspěvkem napjatá atmosféra v záplavě bílých plášťů houstla. Bylo vidět, že lékařům na osudu děčínské nemocnice velmi záleží. Poukazovali na špatnou personální politiku, nepochopitelné nákupy.

„Nový operační stůl je horší než původní, ale o milión korun dražší. Cena parkoviště budovaného Severočeskou stavební se z 12 miliónů vyšplhala téměř na 21 miliónů korun,“ zaznělo z publika.
„Zvedá se mi z toho žaludek. Bohuslavu Sobotkovi jsem říkal, že dva roky jsou kraje oranžové a všichni v dozorčích radách akorát mlaskají,“ vzal si slovo děčínský poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD), který na setkání přišel s primátorem Děčína Františkem Pelantem (ČSSD) a jeho náměstkyní Hanou Cermonovou (nez.)

„Benda (krajský předseda ČSSD a předseda představenstva KZ - pozn. red.) a Reichelt řídí Krajskou zdravotní jako svoji soukromou firmu, ale je to firma nás všech. Jejich není ani pětník,“ nebral si servítky Foldyna. Podle jeho slov je třeba upravit zákon o příspěvkových organizacích a nemocnice z akciových společností opět na tuto formu převést zpět.

„Třeba spustíme lavinu,“ prorokoval s úsměvem jeden z lékařů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?