Děkan 1. LF UK obdržel Cenu Bedřicha Hrozného

8. 4. 2015 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Cenu Bedřicha Hrozného, již uděluje rektor Univerzity Karlovy v Praze za významný tvůrčí počin, obdrželi letos děkan 1. lékařské fakulty UK prof. Aleksi Šedo a prof. Rolf Mentlein z Christian-Albrechts-Universität zu Kiel za editaci a spoluautorství monografie Glioma Cell Biology (Biologie gliomové buňky).


Prof. Šedo převzal cenu z rukou rektora UK prof. Tomáše Zimy 7. dubna 2015 v Karolinu.

Publikaci Glioma Cell Biology vydalo nakladatelství Springer. Ve 14 kapitolách shrnuje nejnovější poznatky vědců v oblasti výzkumu vzniku a rozvoje mozkových nádorů. Zabývá se biologií gliomových buněk, popisuje jejich interakce s mikroprostředím a přináší informace o experimentálních výzkumných modelech pro studium gliomů (název gliom je odvozen od takzvané glie, což je podpůrný systém nervových buněk).

„Mechanismy, které přispívají ke zhoubnému chování nádorových buněk a jejich rychlému a nekontrolovanému šíření mozkovou tkání, jsou z velké části neznámé. Vědci z celého světa proto usilují o jejich pochopení a předpokládají, že je dovede k účinnější léčbě těchto dosud téměř bez výjimek fatálních onemocnění,“ uvedl prof. Šedo. Udělení ceny si oba editoři velmi váží jako ocenění práce mezinárodního mezioborového týmu renomovaných spoluautorů, jenž se podařilo zkoordinovat tak, aby svou expertízou naplnil logickou koncepci publikace.

Prof. Aleksi Šedo je přednostou Ústavu biochemie a experimentální onkologie 1. LF UK. Vede tým odborníků Laboratoře biologie nádorové buňky (LBNB) 1. LF UK, který se zabývá základním výzkumem v oblasti neuroonkologie a rolí proteáz (enzymů štěpících bílkoviny) v nádorových buňkách. Tým badatelů LBNB intenzivně spolupracuje rovněž s klinickými pracovišti, která zajišťují péči o pacienty s mozkovými nádory.

Před třemi lety inicioval vznik Neuroonkologické sekce České onkologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Spolupodílel se též na změnách organizace Neurochirurgické a neuroonkologické kliniky 1. LF UK a Ústřední vojenské nemocnice-Vojenské fakultní nemocnice Praha. Cílem těchto aktivit je rozšiřování možností péče o pacienty s mozkovými nádory a zároveň snaha těsněji propojit významná klinická a teoretická pracoviště v oboru neuroonkologie v ČR a ve světě.

Cena Bedřicha Hrozného

Cena je pojmenována po bývalém rektorovi Univerzity Karlovy Bedřichu Hrozném, orientalistovi a jazykovědci, který dosáhl světového věhlasu rozluštěním jazyka starověkých Chetitů. V čele univerzity stál v letech 1939–1940. Návrhy na udělení ceny podávají vědecké rady fakult nebo vysokoškolských ústavů anebo členové vědecké rady univerzity. Návrhy posuzuje rektor UK ve spolupráci s poradním orgánem, jímž je pětičlenná komise složená ze zástupců univerzity a dalších institucí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?