Děkujeme, odcházíme

22. 6. 2010 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařský odborový klub, podpořený Českou lékařskou komorou, před měsícem přišel s nápadem, jak upozornit politiky, že je třeba řešit potíže českého zdravotnictví.


Odstartoval kampaň, kdy lékaři deklarují, že podají koncem roku výpověď, pokud nedojde ke změnám v jejich odměňování, vzdělávání a pokud nebude zrušena stávající úhradová vyhláška.

Kolik lékařů se k tomuto protestu připojí, se teprve uvidí, ale zřejmě hodně, a to i díky výsledku voleb, ve kterých občané dali zelenou pravici.

Lékařské odbory už vzkázaly voličům, že berou na vědomí jejich touhu po „ryze tržním, komerčně orientovaném zdravotnictví, kde je zdraví obchodním artiklem a přístup ke zdravotní péči je závislý na finančních možnostech jednotlivce“.

Naši lékaři se už nemíní „levicově“ vnucovat s koncepcí dostupného veřejného zdravotnictví. Konec konců v tržně orientovaných systémech, které jsou drahé a málo efektivní, lékaři daleko lépe vydělávají.

Kampaně „děkujeme, odcházíme“ se občané nemusí bát. Naši lékaři nás neopustí. Už nemají důvod, neboť občané ve volbách vyjádřili odhodlání svého lékaře si řádně zaplatit.

Totéž ovšem platí například pro učitele. Se vzděláním je to jako se zdravím: kdo nechce zůstat hloupý, jistě rád zaplatí školné. Není důvod, aby učitelé, kteří jsou ve srovnatelných zemích slušně placeni, byli u nás pro legraci vlastním žákům.

Mladí to pochopili. Dali zelenou školnému, neboť nejspíše vědí, že co člověk nezaplatí, toho si neváží. Teď ještě aby voličům vyšli vstříc politici, zdravotnictví a školství aby zprivatizovali, aby si pak dobře placených lékařů a učitelů mohl občan vážit.

Odměnou bude zdravice doktorů ve smyslu „Děkujeme, zůstáváme!“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?