Děkujeme, odcházíme? Možná za rok

8. 2. 2012 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle Miloše Volemana, místopředsedy Lékařského odborového klubu, zatím mají lékaři v krajských nemocnicích smůlu.


V lednu měly být navýšeny lékařské platy. Jaká je situace?

Ministerstvo zadalo přímo řízeným nemocnicím, aby přidaly 6,25 procenta tarifních platů. Tady sice navýšení proběhne, ale formou, která je těžko akceptovatelná. Některé nemocnice chtějí peníze vyplácet kvartálně nebo formou motivačních odměn, což znamená, že rozdělení bude záviset na primáři či přednostovi.

A co ostatní nemocnice?

U těch, které zřizují kraje, máme zprávy, že až na jednu nebo dvě výjimky žádné přidávání nebude. Konečné výsledky ale budeme znát až po půlce února, kdy skutečně všem dorazí výplatní pásky.

Uvažujete o dalších protestech?

O postupu rozhodneme na konci února. K protestům to pravděpodobně povede, ale nebudou teď hned. Cílové datum naplnění našich požadavků je totiž 1. ledna 2013. Chtěli bychom, podobně jako na Slovensku, aby se podařilo vše, co bylo dohodnuto, dát do formy zákona. Velké akce typu Děkujeme, odcházíme letos sice vyloučit nemůžeme, ale jsou nepravděpodobné. Navíc se chceme soustředit na to, jak v praxi dopadne nový zákon o zdravotních službách, který bude mít obrovský dopad na zdravotnická zařízení i na pacienty.

O jaké dopady by mělo jít?

Povinné přeregistrace by mohly zlikvidovat ambulantní specialisty. Větším nebezpečím jsou ale vyhlášky o personálním vybavení a dostupnosti péče. Nařízení zavádí neadekvátní čekací doby – například na operaci rakovinného nádoru půl roku. To kdyby se stalo dnes a dostalo se to k policii, skončilo by to pravděpodobně odsouzením odpovědné osoby. Opatření by neposkytnutí péče legalizovalo.

Takže hrozí omezení péče?

Pojišťovny vypověděly smlouvy všem nemocnicím, a když přidáme opatření o dostupnosti, stačí pojišťovnám nasmlouvat 20 procent péče, která je teď. Představte si, že bude dojezdová doba na některou péči tři hodiny autem. Z Prahy do Olomouce je to dvě a tři čtvrtě hodiny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?